Тротоар в кафенето

от Жана Стоилова, 25.09.2009 | 21 коментара

За заведенията на тротоарите се е говорило много. Но ако такова заведение стане част от ежедневния ти маршрут, започваш да приемаш нещата по-лично.

Когато минавам по ул. Княз Борис I, обикновено съм нарамилa голяма платнeна торба, пълна със зеленчуци, и имам незaвиден избор — трябва или да ходя по улицата, или да отъркам торбата си в раменете на клиентите на едно кафене, завзело тротоара.


Между кашпите с цветя и масите няма достатъчно място да се разминат двама човека.


Характерният интериор на кафенето e превзел тротоара.


И сградата.

В стремежа си да променят градската среда, някои собственици на кафенета дават всичко от себе си и накрая успяват.

Винаги, когато минавам покрай такива заведения, се чувствам неудобно, все едно аз съм в техния апартамент, а не те на моя тротоар.

***

А има ли заведение, което вас ви кара да се чувствате неудобно?

Коментари

 1. Usted (25 септември)

  Да – Буда бар (отврат)

 2. Славо (25 септември)

  Явно сме съседи. И на мен ми се случва същото почти всеки ден, в същото заведение :)

 3. Радина (25 септември)

  Има едно заведение на Раковски, близо до ъгъла с Васил Левски, казва се “Шоколад”, което също буквално е изнесено на тротоара. Много е неприятно да се минава оттам. Аз никога не бих седнала на подобно място – най-малкото колите по улицата са на метър от теб...

 4. ники (25 септември)

  буда бар и един ресторант от 1-та страна на министерството на икономиката

 5. tanyata (25 септември)

  Ултрамега кулинарните величия “Джоана” и “Ефир 100” (Пловдив). Спирката до тях е превърната в паркинг; за да минеш покрай тях трябва да минеш през тях. Или по булеварда, избери си.

 6. valkoto (25 септември)

  На ул.Солунска, на ъгъла с ул.Христо Белчев не половината, а целия тротоар е зает от лятната градина или може би летния тротоар на Ресторант Cactus (http://www.restaurant-cactus.com/gallery.php). Участъкът от тротоара, през който изобщо можеш да минеш е пътека между масите. Онзи ден си мислех как минавайки мога да грабна едно пилешко бутче от чинията на съответния клиент или да си взема едно пържено картофче.

  На ул.Христо Белчев 8 Club “Zero” също си е разположил масичките и червените кожени канапета на тротоара и можеш да минеш само между тях. А и на Граф Игнатив близо до площад Гарибалди на мястото на пицария Джепето наскоро откриха салдоледаджийница, чиито масички също са на тротоара.

  В Рим е практика масите на заведенията да са по тротоарите и си мисля, че и у нас следват вече тази “мода”.

  Но това, че има заведения заемащи тротара мен лично ме дразни по-малко от всички автомобили, които са върху тротоара и често просто трябва да вървя по пътя или зигзаобразно.

 7. Иво (25 септември)

  @valkoto

  И не само там е такава “модата”. Не е мода, просто е така. Но я погледни другия път като си някъде, колко са им на тях широки тротоарите и колко на нас. Това е тъпото.

 8. Дарина (26 септември)

  ах колко е отвратително това заведение....веднъж пък трябваше да се размина със сервитьорката, която беше с пълна табла...
  а тези столчета ми бъркат в здравето направо...

 9. Десинка (26 септември)

  По “Ангел Кънчев” е пълно с такива... Ужасно е! :( Както и сладкарница “Неделя” на “Черни Връх”...

 10. Мария (27 септември)

  “Под липите” – води се на ул. “Елин Пелин” 1, но всъщност са обладали тротоара на стръмната павираната улица, която стига до входа на семинарията покрай бившето лятно кино. И то брутално са си го заградили...

 11. Creator (27 септември)

  Да “Под Липите” е много брутален пример макар и на неоживена улица – често се сблъсквам с него по път за работа.Да не говорим че и покраи него джиповете са зеле сички други тротоари :(.Честно казано масичките не бяха проблем (по подобие на Рим и други исторически градове) ,ама с идването на модата на кашпите и дековете /както е в случея на темата/ нещата стават доста нагли и “феодални”.Също друг пример е заведението срещу любимия ни УАСГ – Руини.

 12. kyky (27 септември)

  На Асен Златаров между Велико Търново и Шипка. Даже има постоянни стени към тротоара.

 13. р. (28 септември)

  На бул.Христо Смирненски и ул.Крум Попов, точно на ъгъла. Чувствах се като автора на статията – все едно им влизам в апартамента.

 14. mic (28 септември)

  Примерите не могат да се изредят. За съжаление толкова сме свикнали с тази действителност, че е като естествена даденост. Общините така си докарват екстра приходи, както и собствениците на тези заведения. Жалко за пешеходците, минаващи гратис по тротоарите :-( Още примери: Планет (ул. Оборище до пл. Ал. Невски) и мн. други ....

 15. gab (30 септември)

  Поздравления за поста,на мен също ми правят впачатление тези заведения.Има едно кафе на ъгъла срещу Марайа,човек трябва да го заобиколи ако иска да пресече улицата,доста неприятно.

 16. gergana ( 2 октомври)

  ха такааааа – аз пък имам обратния пример! това лято, след като двуетажната зала и допреградената зимна градина отесня на нашата квартална пицария Дон Домат в Редута – цъфнаха и въпросните декинги на тротоара... достатъчно възпитано, че прилична част от тротоара да остане незает, но и, обективно погледнато – също толкова невъзмутимо.
  масите бяха пълни всяка вечер, цяло лято, точно тези, на тротоара
  толкова хубава, жива и пълнокръвна Редута не я бях виждала от ученическите си години – а това, за съжаление, беше доста отдавна...

 17. дарина ( 3 октомври)

  За “Неделя” на Черни Връх не съм съгласна. Всяка сутрин завиждам на хората, които пият кафето си там, а не бързат за работа като мен! И цялата тази гледка ми напомня, че все някой ден ще дойде ...и мойта неделя ;)

 18. Таня ( 5 октомври)

  Подобен пример е и небезивестното кафе NERO, което се намира в началото на ул. Витоша. В момента по-известно като Golden NERO – след ремонта при който целият тротоар на улицата перпендикулярна на Витошка беше буквално застроен с новата пристройка, осигуряваща още няколко меки сепарета за изтънчени клиенти! :)

 19. Албена (23 октомври)

  Пицарията на “Витошка” и “Гладстон”; кафенето, което лятото опъва маси до Народния театър; както и въпросното кафе, което не се ли помещава на “Позитано” 20 всъщност?

 20. николай (10 декември)

  Не е грешен тая където яде хлаба,а тоя където му го дава.

 21. didakius (13 май)

  Елате в Стара Загора и въпросът ви ще бъде по-скоро: “има ли заведение което ви кара да се чувствате удобно?” =D

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории