Търсим типови проекти

от Николай Ангелов, 30.10.2009 | 11 коментара

И сега една тема (или по-скоро обява), която сигурно ще ужаси архитектите в навечерието на Sofia Architecture Week.

Спомняте ли си, че през соца в книжарниците се продаваха типови проекти за вили? Такива, по които веднага можеш да започнеш да строиш — с всички необходими чертежи вътре.

Един такъв проект е струвал 6 лв.

В книжарницата

Мотаят ми се в главата детски спомени как с дядо ми влизаме в Българската книжарница (така се наричаше, щото имаше и руска) и на един от рафтовете се мъдри прашасало албумче с бели корици в landscape формат. Вътре — страници от паус с чертежи. Съдържало е явно всички необходимо за построяване на вила, нещо което тогава ми се е струвало супер неразбираемо и ме е карало да оставя бързо прашасалата папка и да се върна на щанда при комикса ДЪГА.

Архитекти срещу неархитекти

Архитектите смятат типовото проектиране за долна работа, за неархитектура, за убиец на уникалността и т.н. Всяка къща трябва да е направена специално за мястото и обитателите си.

А хората смятат архитектите за надути задници и за едно от препятствията, което трябва да минат, за да си построят къща. И типовите проекти навремето са им помагали да прескочат бързо и евтино това препятствие. А как ще ги изпълнят после си е тяхна работа.

Търсим типови проекти от соца

Ние сме любопитни. Колкото и да се мръщят архитектите, това си е било експеримент и искаме да го проучим малко по-дълбоко. В интернет няма много информация по въпроса, само в 2 форума се споменава нещо откъслечно.

Та, помогнете, ако имате:

 • запазени типови проекти, купени от книжарница — сигурно в библиотеките на доста домове се мъдри същата прашасала папка (възможно е и в тези домове да се почиства праха, знам ли), която може и никога да не е влязла в употреба
 • снимки или адреси на построени къщи или вили по такива проекти. Може и истории. Чували сме че има цели вилни зони по типов проект. Кои са?
 • контакт с автори на такива проекти. Би станало чудно интервю — как се чувства човек, когато отиде в другия край на България и си познае (или не си познае) къщата на 5 места.

Ако имате някое от изброените неща, пишете ни на contacts@whata.org.

Коментари

 1. Димитър Димитров (30 октомври)

  Преди няколко години съм виждал в градската библиотека в Елена подобна книга.Ако абонамента ми още важи, ще отскоча в понеделник за да я преснимам...

 2. entusiast (30 октомври)

  Едно време ни обучаваха на такива в строителния техникум. Имаха доста голяма колекция.

 3. valkoto (30 октомври)

  Ето тук го продават :) и можете да си го закупите :)
  www.hralupa.com/inde…

 4. Апостол Апостолов (31 октомври)

  Чудя се и не мога да се начудя- за Мона Лиза имало ли е проект?

 5. Ина ( 2 ноември)

  Родителите ми са правили вилата по типов проект. Баща ми казва, че в района има още една такава, но аз мисля, че вероятно са повече, просто само те са се придържали горе-долу към проекта. Обещаха ми да потърсят папката. Ако се намери, веднага ви я пращам ;)
  Надявам се проучването ви да е ползотворно и накрая да споделите резултатите. Със сигурност ще е много интересно на всички архитекти – ненадути задници :)

 6. lyd ( 2 ноември)

  А какво ли е станало с архивите на т.нар. проектантски организации? Предполагам, че там са се правели повечето проекти за каквото и да е :)

 7. r.k. ( 3 ноември)

  Вилата на село също е построена по типов проект, но не е от книжка а е закупен от архитект, който мисля че дори не е автора...
  Ако ви пердставлява интерес и аз мога да изнамеря чертежите.

 8. angel (23 февруари)

  имам типов проект на вила от соца, всичко е толкова подробно до последния детайл дадено

 9. Камен (17 ноември)

  Ето тук го продават :) и можете да си го закупите :)
  www.hralupa.com/inde… – няма такъв продукт. Къде може да се намери информация?

  Благодаря!

 10. Ценко Стефанов ( 9 март)

  Крайно време е отново да върнем строителството в България по типови проекти. След 1990 г.архитектите, като обслужващ персонаж на новите управници, си издействаха със закон премаххане правото на узаконяване на строеж по типов проект. Ако погледнете в интернет ще видите, че дори в САЩ се строи по типови проекти, които са на цена от 15 долара! Българските типови проекти до преди 1990 г. бяха съобразени с възможностите на средния българин по онова време. Не считам, че същесвува голяма промяна от тогава и сега. Аз си купих типов проект от книжарницата на архитектите на паметника Левски през 1992 г. Това беше малко преди да я затворят. Проекта съдържа: Архитектурна част – съобразно изложението на парцела се предоставят две възможности за разполагане на къщата. Инжеинерна част с чертежи на бетонните елементи на сградата. Оразмерени колони, номер на желязото, начин на армиране, прозорци, врати количество на вложените материали и тяхната цена. Обща стойност на завършената къща. В момента се продават готови проекти, но те въобще не могат да се мерят с проектите на творческите колективи изработили старите проекти. Да не говорим за цената, която ще Ви поискат под претекст, че има минимални цени, по които архитектите в Б-я работят и съобразно тях трябва да си плащат данъка. Това разбирасе е поредната уловка да Ви одерат кожата на живо. Препоръчвам Ви книгата на издателство “Техника” – “Как сами да построим къща или да си направим ремонт, без да ни одерат кожата на живо”
  Намирането на старите проекти, дело на творчески колективи ръководени действително от архитекти не е проблем. Проблем е да си върнем правото да строим по тях без да се налага да пълним джобовете на днешните администратори и техните новоотгледани архитекти със съмнителни качества и познания. Наличието на компютърна възможност за проектиране, би следвало да поевтини проекта, а не да го направи 10 % от стойността на готовата къща. За сега сме много далече от разбиване на мафията на архитектите.

 11. Иванова ( 6 септември)

  Моля,ако някой има типов проект на малка къща от соца да ми го продаде. на разумна цена. Благодаря предварително. k444@abv.bg или 0882488798

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории