Щастливи градски хора

от Анета Василева, 24.06.2008 | Коментирай

София

В средата на юни българските медии цитираха в захлас ежегодната класация на големите градове в света според качество на живот, изготвяна от британската консултантска компания Mercer. София, каква изненада, се оказа на последно място от столиците в ЕС.

Аз предпочитам друга класация на най-приятните градове. На списание Monocle (виж видео за класацията). Победител е Копенхаген, следван от Мюнхен и Токио. Критериите са малко по-различни и включват дизайн, нощен живот, зеленина, летища и дори добре заредени с международна преса будки за вестници и списания.

В класацията на Monocle дори градовете на дъното са победители. Защото, както пише главният редактор Tyler Brule, по света има стотици други големи населени места, които нямат грам желание да направят жителите си по-щастливи, нито пък опитват да се научат как. София ли казахте?

Тази година Лондон е изключен от челната двайсетица заради даденото разрешение за строеж на мол в Западен Лондон. Бил ужасно грозен, казват. На мен ми прилича на всеки мол made in BG.

И още:
Интересно интервю на Tyler Brule с британския писател и журналист Alain de Botton — как добрите градове са всъщност доста обикновени на пръв поглед; как да направим хората щастливи в големия град и защо Китай и страните от Персийския залив изгубиха битката за качествена архитектура.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории