Рем — магазинер. Ама друг път

от Николай Ангелов, 15.01.2010 | 11 коментара

Отивам малко по-късно в ресторанта, където Анета, Жана и Ицо (останалите от WhATA) вече си дояждат салатите. Ицо си е поръчал и второ, което идва веднага, а Анета и Жана още се чудят какво да ядат. Преглеждам набързо менюто, но отново си поръчвам обичайното: шницел по виенски и салата.

Говорим дълго и за много неща — не сме се виждали отпреди Нова година. Към края, докато чакаме шоколадовото суфле, Анета казва:

— Абе вие видяхте ли, че Рем [Кулхас] е отворил магазин?
— Не, какъв?
— Ми щял да продава мебели от известните си сгради — примерно един стелаж от онзи магазин на Prada…
— Мебели, които са били уникати, ги пуска серийно?
— Аха.
— Че много се е комерсиализирал… Супер.

WhATA+Koolhaas=?

Отдавна спряхме да харесваме Рем, дори преди няколко месеца го задраскахме от страницата За нас в блога ни.

Но това начинание с магазина ни се стори симпатично. И не, не е като парфюмите на Заха Хадид, разсъждаваме ние в захлас.

Всъщност на Рем му отива да има магазин — цялата му идеология, макар и деветдесетарско-елитарна, винаги се е заигравала с масовата култура.

Елитарното през 90-те

През 90-те беше куул да обясняваш сградите си с езика на литературната критика: смесица от латински и псевдонаучни изрази като “морфология”, “парадигма”, “континюитет”. Дори да изразяваш скандални идеи с научни термини (още помня в “Литературен вестник” едно сравнение между творчеството на Гео Милев и Дейвид Бауи).

Тогава, ако учиш архитектура, беше куул да четеш Рем Кулхас, който също пишеше сложно и вдъхновяваше мрачните “концептуалисти”. (Все още много български архитекти пишат така, дори и си кръщават сдруженията с латински имена).

Долу елитарното!

Но през нулевите години, покрай интернет, всичко стана по-народно и без претенция (добро обобщение на десетилетието прави AA Gill).

Сега ако ползваш думата “концептуален” без ирония, ще си смешен. Даже архитектурната критика започна да се изразява със считаните за “ниски” жанрове като комикс, пътеводител и блог.

Та затова новината, че Рем отворил магазин, ни се стори симпатична. Елитарният Рем се масовизира. И свещената мантра, че архитектурата е уникална за мястото си, се потъпква — ще продава парчета от нея в магазина, дано да е и за жълти стотинки.

Грешка. Няма такъв магазин

На следващия ден потърсих подробности за магазина. Оказа се, че всъщност да, Рем е отворил магазин, но за… обувки. Анета се е объркала — прочела била само заглавието на статията в Coolboom, хвърлила едно око на картинките и си досъчинила останалото.

Това е друг Рем

И тук следва още по-абсурдното: объркали сме и човека. Магазинът не е на Рем Кулхас от ОМА, а на племенника му, който също се казва Рем Д. Кулхас. Човекът бил учил архитектура, но не станал архитект, а направил марка за дизайнерски обувки.

Май и Coolboom не са се усетили, че е друг. Добре, че е Wallpaper да ни светне. Язък за дървеното философстване от по-горе.

***

А толкова добре го бяхме измислили: стархитектът да продава мебели от известните си интериори на цените на ИКЕА.

Все пак, ако Рем (който и да е от двамата) реши — ще му подарим идеята.

Коментари

 1. Боби (15 януари)

  Ахаха, добро :D

  Стават грешки, за щастие!

 2. пламен (15 януари)

  Коолхаас, не Кулхас, нали :)

 3. И.Е. Станков (15 януари)

  Истината е, че ИКЕА трябва да наблегнат още повече на стархитектите. Те имат разни специални мебели (но не безбожно скъпи) от специални дизайнери, но би било оригинално и най-големите да направят нещо за тях.
  Както го правят другите шведи, H&M, с евтина конфекция от Лагерфелд и ко.

  (3ти вариант. А не е ли Коолхас? :)

 4. Николай (15 януари)

  @И.Е. Станков: Много добро сравнение е това с H&M и дизайнерските им колекции.

  @пламен, @И.Е. Станков: И преди някой ни беше направил забележка за това име, но приемете, че в нашия блог то ще си остане “Кулхас”.

 5. Боян (15 януари)

  ИКЕА имат дизайнерска марка и тя се казва Habitat. Тоест имаха, защото сега разбирам , че преди месец са я продали на някакъв фонд – явно кризата не им се е отразила добре.

 6. ridian (17 януари)

  Интересна хейт статийка за тъпата Хадид и скапания Кулхас, бунтари ала егоист от 90-те. Ще е интересно това ваше антиелитарно портфолио, ако го качите някой ден, блога със сигурност е.

 7. meridian (18 януари)

  Кул‘ас :-)

 8. mo4a e (19 януари)

  radiaн попита правилно. добре сега, пишете. ама и чертаете ли?

 9. el (20 януари)

  “Тогава беше и cool да четеш Рем Кулхас, който също пишеше сложно и вдъхновяваше мрачните “концептуалисти”. (Все още много български архитекти пишат така, дори и си кръщават сдруженията с латински имена)”. – Сдружения кръстени с латински имена – а какво име е “WhatA”?
  Искате да кажете че сте чели Рем защото това ви прави cool . а не защото ви е било интересно?! Защо самоиронията е за вас такава добродетел?! Като не харесвате вече Рем защо не напишете че сте еволюирали, а правите модни типографски трикове с зачертано име?Не е ли доста дестко това?Когато беше модно харесвахте Рем, сега е модно да се критикува Рем и хоп – ето ви и Вас в кюпа! Защо тръгвате с тълпата?! А после я осмивате?

 10. Николай (20 януари)

  @el, не знам да е модно сега да се критикува Рем. Много патос. Модно е да се критикува Желева.

  А че сме позьори, позьори сме. Факт.

 11. мария стойчева (26 януари)

  Вие с Рем Коолхас кафето ли си пиете? :) – не прочетох статията, направи ми впечатление топлото фамилиарничене – може пък да има връзка със съдържанието...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории