Проекти за Южното Черноморие от 70-те

от Жана Стоилова, 27.08.2012 | 10 коментара

Когато дойде време за море и се чудим къде да отидем, така че да няма много шум, хора и мърсотия около нас, баща ми неизменно прерзаказва историите от неговата младост — за дивото Южно Черноморие, за дюните, за тополите и опънатите под тях палатки.

А мен ме обзема съжаление как много дюни не са останали, тополите са изсечени а на тяхно място са построени комплекси.

Обвинявам бума, новите предпремачи и руснаците, които купуват.

Наскоро обаче попаднах на книгата „Архитектурата на нашите черноморски курорти, Бургаско крайбрежие” от арх. Г. Стоилов и арх. А. Шарлиев, издадена през 1975 г.

Книгата показва градоустройство, планове и снимки на хотели в Слънчев бряг, Несебър, Созопол и Приморско.


Книгата от 1975 година.


В ляво ресторант Дюни в Слънчев бряг, на арх. Ст. Георгиева – модернизъм по учебник.


Стълбището на Лятно кино и ресторант “Магурата”.

В края има раздел за проектите по Южното Черноморие. Ето какво е трябвало да се случи:

Погледите са обърнати сега на юг. Предвижда се там да започне ново строителство. Големите възможности, които предлага Южното Черноморие, трябва да бъдат рационално използвани ….

За тази цел ще бъдат изградени нови хотели, почивни станции, лагери, къмпинги, мотели и др. С общо 175 000 легла.

Новите хотели, вили, ресторанти, увеселителни заведения и др. ще израстнат в една от най-привлекателните и екзотични местности по нашия черноморски бряг. Старите гори ще бъдат подновени и превърнати в паркове и резервати….

Предвидено е да се застрои около плажовете Каваци, Алепу, Аркутино, Устието на Ропотамо, Стамополо.

Каваци е трябвало да бъде нисък комплекс, наподобяващ близкия Созопол.

Алепу е планиран с 20 000 легла, изграден терасовидно и амфитеатрално около вътрешно езеро, така че свеж въздух да достига до всяка точка на комплекаса.

Аркутино е трябвало да бъде с луксозни хотели, а Устието на Ропотамо — с групи високоетажни хотели.

За дюни, тополи, палатки и бунгала не става въпрос.


Разделът за Южното Черноморие.

Оказва се, че съвременните предприемачите не са направили нещо по-различно от планираното, освен че новото застрояване е по-хаотично и с по-ниско качество на архитектурата и средата на обитаване от това, което би се случило през соца.

Поне доколкото можем да съдим по стария Слънчев бряг, например.

И тъй като очевидно грандиозните планове на ИПП „Главпроект” и окръжните проектански организации на Варна и Бургас не са осъществени, на юг от Созопол сградите от времето на соца не са много.

Наскоро снимахме мотелът в Аркутино и Резиденция Перла. Очаквайте продължение.

Коментари

 1. nousha (27 август)

  Особено ме потрисат плановете за застрояване на устието на Ропотамо, предполагам затова удобно е бил сменен статутът на резервата през 60-те.

 2. lol (28 август)

  Ама вие наистина ли си мислите, че соц-а е някакъв невероятен идеал и сериозно ли не виждате връзката между него и грозната заобикаляща ни среда в наши дни? Какво “би се случило” няма нужда да си представяме и идеализираме, виждаме какво се случва сега. Хипстър културата е страшна напаст, 30-годишни хора въздишат носталгично по система, която ги купи и продаде без да й мигне окото.

 3. Lock McIntyre ( 1 септември)

  Ех, този паркет бре! Иначе съм на едно мнение с LOL, че цялото превземане по соц-а е една голяма претенция…

 4. Никола ( 2 септември)

  “цялото превземане по соц-а е една голяма претенция…”

  Точно толкова, колкото е “една голяма претенция” и въздишането по тази София, за която М. Л. Коши е предсказал напълно далновидно през 1909 година в списанието “Le Tour du Monde” в статията “Една млада столица, която расте: София през 1909” (http://stara-sofia.blogspot.be/2012/03/1909.html) , че ще бъде “един безличен град, напълно лишен от свой облик и потънал в “баналната претензиозност и евтините орнаменти на виенската архитектура”. Тухлени къщи покрити с жълта мазилка и фасади като “сладкиши” в същия тон.” Това се случва и сега. Справка: Новата Главна на София, “бул.” Витоша, българския “Шан-з-Елизе”.

 5. Creator ( 3 септември)

  Снимките на “Дюни” и “Магурата” ми напълниха очите :). Иначе в книга за архитектура е нормално да се говори за застрояване :)))

 6. mo4a e ( 3 септември)

  proektite v knigata sa strahotni

 7. талибан (13 септември)

  “ “цялото превземане по соц-а е една голяма претенция…”

  Точно толкова, колкото е “една голяма претенция” и въздишането по тази София, за която М. Л. Коши е предсказал напълно далновидно през 1909…”

  нещо ти куца аналогията..

  lol е абсолютно прав – разразила се е някаква хипстерия на тема ‘соц’ и идва малко повече от необходимо.

 8. hey hey (30 май)

  Превземане по соца? Според мен пък много по-натрапливо е тоталното отричане на соца. Което е смешно, защото нито едно време, нито една епоха не се състоят само от негативни или само от позитивни примери.

  Що се отнася до архитектурата в България – за по-незапознатите може би първата асоциация, която изниква след думите “социализъм” и “архитектура” са панелките и оттам идва генералното, ан гро обобщение, че оттогава е останало лошо наследство. Напротив – има много добри примери за съвременна и адекватна архитектура, архитектура, която и до днес не стои старомодно или морално остаряла (вж. например някои от обектите на арх. Никола Николов, на бюрото на архитектите Мишо Соколовски, Борис Камиларов, Цанко Хаджистойчев, Долорес Попова в “Главпроект” и много други).

 9. хотели в Аркутино ( 3 април)

  Благодаря ви за тези проекти.Интересно е поне за мен да видя какви са били тогавашните планове и какво е станало от тогава до днес в действителност.Уви нашето крайбрежие е почти цялото застроено.Много малко места останаха недокоснати и девствени.Но пък като че ли стават все по популярни за туристите и за хората, за да си починат,дали на палатки или в каравани.Ето пример от скоро за Карадере, където отново искат да строят.Дали едни приемат соца или не фактите показват какво е станало.Годините летят и всеки иска да печели все повече и повече, нормално е след години да има толкова много хотели, само трябва да си пазим резерватите.

 10. Любител (10 септември)

  Интересен във връзка с цитираните намерения за застроявания е един абзац от статия на Антон Гугов “Архитектура на крайморските почивни домове” в сборника “Архитектура на сградите и комплексите за отдих” излязъл през 1995 г., издателство на БАН, в който на страница 101 има следното твърдение “Седемдесетте години са етап, когато получава превес разбирането за максимално съобразяване с характерните природни дадености, израз на което е и отказът от изпълнението на редица грандиозни проекти за строителство по Южното Черноморие – край устието на р. Ропотамо, в местностите Аркутино, Стамополу и др.” Тоест явно все пак тенденцията се е сменила, а книгата на Стоилов и Шарлиев е писана около този обрат.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории