Петзвездни сергии

от Анета Василева, 26.11.2008 | 5 коментара

Комплексът Шератон-ЦУМ-Партийният дом не ми е сред най-любимите примери за централен градски площад. Най-вече заради организацията на хора и автомобили.

Сградите обаче заслужават уважение — като всяко нещо, което стои здраво стъпило в епохата си. Уважавам комплексното решение, схемата с вътрешните дворове и категоричните фасади. Архитектите са казали точно онова, което са им наредили.

Сега имаме идеален place of interest за чужденците — джамия, църква, синагога, комунизъм, how very interesting.

Но за сталинистката архитектура вече писахме.

От известно време обаче наблюдавам интересна активност около Шератон, която минава незабелязано покрай вечния строеж на метрото. Лека-полека фасадата на хотела се сдоби с поредица магазини на добре известни луксозни марки.

Хотел Шератон, главен вход
Добре, че над главния вход на Шератон има знамена, иначе някой може да се обърка и да влезе при чантите

Надупчиха каменния цокъл, изнесоха напред малко хромирана метална конструкция със стъкло и лош детайл, дръпнаха няколко кабела, облякоха оставащите вътре камъни с гипсокартон и готово.

Хотел Шератон и магазините

Детайл при магазините
Детайл при новата конструкция

Някъде бях чела, че колкото по-луксозна е една марка, толкова по-семпло и монохромно е логото й.

Не е лошо този принцип да се прилага и за магазините обаче. Особено когато става въпрос за намеса в историческа среда като в случая Шератон. Една проста черна рамка или някоя minimal кутия например биха свършили далеч по-добра работа.

А и изобщо кой е казал, че тези магазини имат нужда от класическа отворена стъклена витрина? Хубавото на луксозните марки е, че могат да си позволят странности, без да изглеждат нелепи. А стандартни, лошо изпълнени и морално остарели архитектурни решения най не им стоят.

Коментари

 1. Creator (26 ноември)

  Това нещо излиза с пристройка по подобие на кръчма-временна постройка в студентски град ,или очите ме лъжат?Направо паднах от стола на бюрото :( Мисля че магазина трябва да се прейменува на Doncho & Gana (D&G).Самата сграда не е ли някакъв паметник на културата?За мнението на ВИП персоните който отсядат в този хотел направо не ми се мисли.Отделно защо там паркинга не е подземен и отгоре площад е тема за книга просто :(

 2. дима (26 ноември)

  “петзвездна сергия” казва всичко. напълно споделям идеята за минималистичната кутия. в момента мястото е пример за естетика тип “много блести- много е добре”.

 3. martinangelov (26 ноември)

  Леле нямам думи! Каквото и да си говорим, ние сме страната на сергията и уличната търговия. Айде на промоцията народеее!!!

 4. Мок (28 ноември)

  Лоша работа. Одавна не съм минавал пеш оттам (преди доста често ми се случваше) и не съм забелязал какво са произвели. Принципно търговията винаги е била на улицата – ако те видят хората, продаваш, ако не – фалираш. Типът “шопинг мол” е малко по-модерния и по-нов начин и сякаш по-печеливш. В случая обаче е неподходящо да се говори за който и да било от двата типа, не може просто да се изкара сергия от хотела към паркинга и готово; по-добрият начин е например като в кемпински зографски – там има магазини, но всичко гледа към фоайето, не към улицата.
  По повод подземното паркиране – няма го тук, както го няма и в ЦУМ, и в НДК и тн. Просто навремето всичко е оразмерявано другояче. Кофти е ама за момента няма друга алтернатива.

 5. R ( 5 декември)

  Поредното архитектурно безобразие, което се случва и за пореден пън не ни остава друго освен да го констатираме.
  Тъжно нали.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории