Петролногазовите острови

от Жана Стоилова, 27.12.2007 | 1 коментар

Изкуственят архипелаг до Сочи

През септември Erick van Egeraat представи пред Путин проекта си Federation islands.

Това е изкуствен архипелаг на площ от 3.3 км2, намиращ се близо до бреговата ивица на Сочи в Черно море. Предвижда се да бъдат построени жилища, хотели, културни и развлекателни центрове.

Островите ще са във формата на Руската федерация и ще отразяват главните географски характеристики на страната — например водните пътища между островите съответстват на големите руски реки. Ще има пясъчни дюни, гори и просторни тревни площи, напомнящи руските степи.

Когато прочетох за тези острови, веднага се сетих за The World и Palm islands в Дубай (архипелази, имитиращи картата на света и палма).

Винаги съм приемала това, което се случва в Дубай и Персийския залив с доза ирония, като нещо локално и временно, което може да се случи само там. Но ето, че явлението се клонира и вече с леко притеснение си представям множество групи острови, най-често в близост до богати на петрол/газ брегове, във формата на любими анимационни герои… или пък нещо друго.

На мен може и да не ми харесва, но все по-вероятно изглежда такъв тип архитектура да има бъдеще. И става трудно да се иронизира, така че май е време да го приема сериозно.

Коментари

  1. nana` (30 декември)

    странно ми е, че т.нар. hi-life харесва тези осакатени откъм простор места

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории