Парк за партита

от Николай Ангелов, 23.06.2010 | 14 коментара

Скоро писахме за апартамент, който умишлено е оставен неремонтиран, за да се ползва само за партита. Сега ще покажем един парк, който пък няма за какво друго да се ползва, освен за партита.

Та въпросният парк се намира точно до Терминал 2 на софийското летище и този уикенд в него се проведе второто (и по-мокро) издание на фестивала Park Live. Но сега няма да разказвам за концертите и дъжда, а за парка, който спокойно може да се класира в топ 3 на софийските потайности.

Нито аз, нито някой от моите познати сме предполагали, че на летището, точно до самолетните писти, може да съществува такъв парк. Наоколо няма нито жилищни квартали, нито маршрути за разходка. Далеч е за майки с колички, за чичковци с кучета, за пенсионери с мрежички, за влюбени с рози, за тичащи с айподи, за разпускащи с бири, за расти с тарамбуки. За кого е тогава?

Имало пари за усвояване

Поразтърсих се и намерих новини отпреди 1 година за откриването му лично от тогавашния министъра на транспорта. Паркът струвал 7 милиона лева и бил финансиран по някаква програма със съучастие на държавния бюджет. Имали са явно пари за усвояване, направили са парк. От летището се надявали част от парите за поддръжка да идват от театрални представления и изложби на открито.

Все още, както и преди 1 година, няма пейки и кошчета за боклук, но си има езеро, помпена станция към езерото, дървен мост, поддържани алеи и малък амфитеатър (типичен ВИАС-аджийски парков атрибут). И изобщо изглежда доста чист и нов. Има и къде да се паркира, макар и за по 2 лв. на час — точно там е многоетажният паркинг на летището, който, между другото, не е лош. И шумът от самолетите всъщност далеч не е силен.


Поглед от многоетажния паркинг на летището. Вдясно е голямата сцена на Parklive. Дърветата не са много. Като цяло е “парк-поляна”, а не “парк-гора”


“Входната” алея. Сградата вляво е паркингът на летището


Самолетите не вдигат чак толкова много шум. Теренът на целия парк изглежда като вкопан в пейзажа наоколо


Според публикациите тук, където е неокосената трева между паркинга и алеята, ще има метростанция. Тогава парка може би го чакат по-добри времена


Амфитеатърът е точно до езерото


Дървена пергола с лампи и избуяла трева


 Парапетът на мостчето е с интересен детайл, въпреки, че металните струни под ръкохватката са леко излишни


“Крайбрежната” алея е с чакъл. Дори сградите на паркинга и летището стоят адекватно в цялата тази гледка

За какво може да се ползва

Сигурно греша, но си представям как организаторите на Park Live са отишли в общината да искат разрешение за ползване на Борисовата градина до 12 през нощта. И може би от общината са им казали: “Абе има един парк на летището, в него стойте и до сутринта, ако искате!”

Добре, за партита до сутринта е идеален. Интересно е обаче за какво друго може да ползва. Хубаво ще е, ако след Park Live хората научат за него и почнат да си правят пикници примерно. Все пак е парк, все пак е нов. Това, че е на абсурдно място, може и да се обърне в нещо положително — няма да е толкова пренаселен като Борисовата и никой няма да ви гледа как играете народна топка по боксерки.

А вие за какво бихте го ползвали?

Коментари

 1. georgivar (23 юни)

  Между другото още като го откриха миналата година ходихме с бебето да се разхождаме там, щото парковете в София са кът. Обаче като няма хора, дървета и пейки е доста странно място. Не става.

  Иначе както отбеляза някой – липсата на типичните за другите паркове неприятни кучета, капанчета, продавачи на семки и балони е супер.

  Но може би най-гадното е, че е до летището. И то не щото е шумно, а заради усещането че хем си на летището, хем никъде не отиваш.

 2. градинко (23 юни)

  Яко езерце! Трябват му обаче дървета или друга висока растителност, така е голичко. Предлагам бамбукови насаждения, за по-бързо. Докато направят метростанцията тъкмо всичко ще е пораснало и ще е истински парк; тогава няма да се чудим какво да го правим.

  Металните струни на моста са излишни само ако се кефите да си давите децата.

 3. Боян Манчев (23 юни)

  Фффффф, още колко ЯКИ неща ще видите от този сайт само! Идея си нямате – тъкмо започват!

 4. Наслуки (23 юни)

  За ползване през лятото денем не става, освен ако безцелното лутане по твърда настилка не му е хоби на човек. Вечер и нощем – за концерти, партита, фестивали, както вече сте предположили Но пак липсва голяма част от необходимата инфраструктура – пейки, кошчета, беседки, сцени и павилиони, тоалетни.
  Зимата по-става за пързаляне по склоновете, беккънтри ски за начинаещи…
  Всичко това само с уговорката, че това са вторични възможности за ползване на този парк, който явно няма определено предназначение.
  Умът ми не побира, как е възможно да се постави подобно техническо задание, да се проектира и изпълни парк без обемно-пространствена композиция от растителност, без никакви закрити и полу-открити пространства, без места за почивка, игра, пикник, без декоративни елементи от какъвто и да било характер – скулптури, цветни композиции, скални кътове…
  Това, което се вижда от снимките е една гола алейна мрежа от бетонен паваж. Човек може да си помисли, че някой е имал залежали бетонови изделия и успешно ги е пласирал там.
  Имало поливна инсталация – кому е нужна? На дивата тревна растителност ли?
  И всичко това за 7 млн лв…
  Може би се чувствам заесгната като ландшафтен архитект, който вижда пропусната страхотна възможност за реализация на някакъв смислен проект… Сигурно е точно така

 5. Боян Манчев (23 юни)

  Господи, едва сега прочетох текста!

  “За какво може да се ползва”, питате.

  За мен това най-ефективно би могло да изпълнява функцията на бюлетин за сваляне на правителство – тъкмо и помпена станция с езеро си има, които да поят внезапно появилата се сухота в устите на хората, спомогнали осъществяването на тази върховна глупост. … See More

  Не, няма други думи! Идиоти!
  …………………………………………………….

  Хмммм, но замислям се сега по-дълбоко……Хммм, че какво са някакви си 7 милиона лева в смисъла на Европейското икономическо пространство и ЕВЕНТУАЛНО (ейй, щях да забравя, ама нищо – ний българите сме широки души, души-камбани още…жалко, че скоро и широки задници ще ни трябват, но живот – ко да прайш?!)…..Но да се върна на мисълта си – та какво са 7 милиона лева, когато говорим за Европейското икономическо пространство и ЕВЕНТУАЛНО данъците на България?! О, Господи, ами ако заговорим за Земята изобщо – неутрон я ухапал…Вие знаете ли от колко време я има? И то според последните изследвания на НАСА??? Че какво са някакви си смешни 7 милиона лева, съотнесени с 13.2 милиарда години история?! Хм, стегнете се, бе – сега, когато всичко бачка за нас, когато историята ни задължава да сме широкоскроени Човеци, души-камбани, за…..ци-камбанарии ний пак да се опъваме! Просто недопустимо!

  И както светлият ни министър на културата и просвещението още, бих добавил, Вежди Рашифов казва:

  “Вижте, ние в България не сме научени да създаваме. Малко може да е. Аз какво казах? Този музей струва колкото 13-тата заплата на съдебната система, дори 5 млн. по-малко. Това е за един месец, от което единственият спомен сещате се какво остава. Аз, така, метафорично казах, че шумът от казанчето…”

  Да, жалко наистина! Просто недопустимо!….

 6. Ceko Minev (24 юни)

  Тоя парк вече представлява една кална поляна, след фест-а.
  дано се регенерира успешно.

  а реалната цената сигурно е не повече от 700,000лв преко сили.
  Къде са отишли другите 6 300 000 един господ знае….

 7. Creator (24 юни)

  Парка е планиран от сигурно над 10 години.Целта му е рекултивация на бившата кариера( там се намира).Понеже е трябвало да се извърши с проекта на летището като част от мерките за околната среда са решили да го ползват и като преливен резервоар(езрото и помпената).Доколкото знам няколко отговорни лица които са строяли летището са си прехвърляли задължението кои да го построи с години.Най-накрая някои чиновник е намерил начин да го пребута през европроект и да се свърши с дилемата(което е положителната част ,а не както всички намират масово някакви конспирации за ограбване на ЕС).
  Относно самия парк – аз също ходих на два пъти с децата.Тва ,че е до летището и отвреме на време минава някои самолет го намирам даже за готино.Липсва му обаче висока зеленина да затвори пространството на парка – сега усещането е че се намираш на “дъното на нищото”.Второто е че от паркинга на летището до парка не може да се стигне с детска количка.По тоя повод аз спрях до една бариера и на връщане вече ме чакаше патрулна кола :( Глоба – 20 лева на ръка.

 8. климент (24 юни)

  Aми… не бих го ползвал!

 9. Боян Манчев (25 юни)

  Е, Creator, аман от положителни части с около 10-15, НЕКА 20 ДА СА, % оползотворен капитал!

  И хвала на таквиз съобразителни чиновници!

  Ако настъпи някакъв катаклизъм в света, те ще са хората, заради които ще ПРЕЦАКАМЕ другите….хахахаха (devil)

 10. Creator (25 юни)

  От къде пък реши ,че са точно 7 милиона и са били само за парка-вероятно нещо си подочул от медиите?От къде пък наи-вече реши ,че тоя коментар има нещо общо с тема в блог за архитектура?Честно казано и 7 милиарда някои да е окрал покраи тоя парк – пак няма да ме спре да ходя в него,защото ме кефи детайла на моста,брега с натрошен чакъл и звукът и движението на излитащи самолети .Като имаш възражения спрямо изхарчените пари – мястото и начините са други.В краина сметка пред блока ти вероятно се събират пенсионери да играят карти – спокойно може да си излеете с тях мъката.Може да се явиш и на следващите избори и да оправиш нещата.Може да завършиш и съответното образование , да градиш кариера в съда и прокоратурата и да “нашляпкаш лошите”.Още доста разумни варианти има на тая тема.Защо и с каква цел реши да си разкажеш махленските въжделения в тема за ландшафтна архитектура – за мен остава крупна загадка.

 11. Боян Манчев (26 юни)

  Очевидно още доста неща ще останат за теб крупна загадка……А идеите ти са добри…не бях го поглеждал от тая страна – много находчиво! Благодаря!

  www.youtube.com/watc…

 12. Боян Манчев (27 юни)

  До създателите на блога

  Един най-приятелски съвет:

  ХОРА, ВИЕ ОПРЕДЕЛЕНО ПРОВОКИРАТЕ И ПО ЕДИН КРАСИВ НАЧИН СЕ ОПИТВАТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ИЛИ ПОНЕ ДА ПОВЛИЯЕТЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В СТРАНАТА. Но според мен сте си избрали много по-трънливата и изискваща далеч повече време за извървяването си пътека.

  Вероятно би било по-добре да започнете да представяте примери от чуждата архитектурна практика и едва, когато попаднете на нещо стойностно и родно (също като пейката от ски), да го покажете. В България няма и още дълго няма да има качествена архитектура, чиито примери в момента представляват куп идиотски и посредствени напъни на стари и млади комплексари.

  Има толкова красота по света. Тук архитектурата прохожда от десетилетия и е по-тромава и от 90-годишна баба. Сънародниците архитекти се тупат в гърдите и смятат себе си за направо светила след абсолютно самоцелното накъдряне на дадена сграда.

  А архитектурата не е къдри. По- скоро тя е мисъл за обществото и за утрешния ден. И докато на летежните чичковци и батковци се посочват образци от родното творчество, което всъщност така или иначе не е много меродавно, на тях им се струва, че не са ЧАК толкова далеч от истината и летежите им в този смисъл са съвсем оправдани….Но има ли нужда изобщо да обяснявам доколко обективно е подобно схващане?!…

 13. valkoto ( 7 юли)

  Аз бих го ползвала за:

  – тайни летни срещи или изобщо бързи срещи – взимаш билет на wizzair София – Варна отиване и връщане, водиш си гадже от морето за една вечер и на сутрината я връщаш :) хаха. Или пък каниш приятели от различни градове, събираш ги в тоя парк и на сутринта се разотиват.

  - може да вземат да добавят голям екран лятото и хората да ходят на лятно кино на открито, ще е супер яко. Винаги ми се е искало да има такова нещо и това ми изглежда като перфектното място.

  - Терминал 2 ще се развива откъм полети и изобщо хора, които ще работят там; нека да си имат поне парк милите да се разходят за обяд. А какво пречи някакви пътуващи, които имат прикачване в София да убият малко време в този парк. Ако добавят и wireless + да го препоръчват на разни пътуващи….

  - team building на открито – в кой друг парк в София може да направите нещо такова, да не пречите на други хора и да имате парка някакси reserved за фирмата. Става даже и за някакви по-casual срещи на открито особено като добавим и wireless-а.

  - астрономически събития – да гледате падащи звезди, комети и др. Там светлините от града са по-малко и всичко ще се вижда по-добре.

 14. качествени бетонови изделия (26 март)

  Много ви благодаря за тази статия.Може би като цяло това, че е на абсурдно място, може и да се обърне в нещо положително — няма да е толкова пренаселен като Борисовата градина, макар че и тя е достатъчно голяма и има място за всеки както се казва.Мястото изглежда доста интересно и за различни представления, може да се изнасят и малки концерти на групи,които са все още нови, така пред публиката тъкмо ще с е отпуснат да свирят както трябва,пък и не се знае кой може да ги чуе и да ги насочи професионално.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории