От последните 10 дни: Разгъваща се къща, дизайнът в религията и изложба на BIG

от Николай Ангелов, 4.03.2009 | 8 коментара

Разгъваща се къща от dRMM Architects

Тази къща може да се нарече “къща в калъф” или “къща-телескоп” и е действително построена в източна Англия. В даден момент изглежда, че е от дърво. Но когато започне да се разгъва, се вижда, че дървената къща всъщност е калъф на стъклена къща под нея. Колко да се разкрие от стъклената къща, зависи от слънцето и желанието на собствениците.


Степени на разгъване: дървената част може да е навес пред стъклената (1), може изцяло или частично да я покрива (2, 3, 4, 5), или пък да си е отделна къща (6)

20-тонната дървена обвивка се отмества изцяло за 6 минути с плъзгащ се механизъм. Ето и триминутно филмче, в което се вижда как става тази работа (сори за рекламата в началото на филмчето):

Къщата предлага решение на един от основните проблеми на архитектурата — че не се променя.

И нещо не по темата: скоро водихме спор дали е уместно да се правят дървени къщи, на които покривите са без стрехи и улуци. Е, тази къща е точно такава, при това в доста дъждовен район. Харесва ни как дървеният покрив преминава направо в дървената стена без стреха.

***

Религията и дизайнът днес

Статия с много картинки, която показва как християнската религия е част от шоубизнеса, дизайна, модата и архитектурата. Църквите също могат да са модерни, столовете в тях дизайнерски, свещениците да ползват mp3 плейъри, а монахините да са секси.


Колекция пролет-лято за 2009 на Рик Оуенс (photo: Yiannis Vlamos)

***

Yes is more, изложба на BIG

Преди десетина дни се откри изложба на BIG в Копенхаген. Няма как да я видим, но харесахме играта на думи с “Less is more” в заглавието, както и заемките от комиксите, които BIG активно ползват.

Христо се беше пошегувал, че BIG са “новите Рем Кулхас”. Всъщност те са едни от малкото архитекти напоследък, които вкарват ирония в архитектурата. (Но за сметка на това сайтът им е с куп изскачащи прозорци и демодиран пикселен шрифт. Няма идеално нещо.)

Ако някой от Копенхаген ни чете, може да разгледа изложбата и да драсне коментар. А ако има и снимки, още по-добре.

Допълнние: Няколко дни след този пост наша читателка ни изпрати снимки и впечатления от изложбата. А 2 седмици по-късно направихме чат-интервю с Бярке Ингелс, шефа на BIG.

Коментари

 1. градинко ( 5 март)

  Не мога да си представя нещо по-безсмислено от секси монахиня. Освен естествено ако е от ония монахини по 200 евро/час.

 2. valkoto ( 5 март)

  Много идейна къща и съвсем на място след темата за подобия в архитектурата – къща с калъф :) Но въпреки всичко не съм сигурна дали бих живяла в такава. Харесва ми, че може да е различна, но малко ми прилича и на оранжерия. Все пак доказва, че смелите идеи са осъществими и интересни. Разгледах и архитектурните идеи за религията, но за съжаление в наше време модерна архитектура за религиозни сгради се ползва преди всички за сгради на неортодоксални религии и мен тези сгради по-скоро ме отблъскват. Иначе, да, явно и религията може да е модерна. А какво им е секси на монахините, че са недокоснати и невинни, може би?
  YES на всичко, което ни отваря към живота :) и на това което “отваря архитектурата”.

 3. Р ( 6 март)

  Ама как я микснахте тази тема :)

  1. това с къщичката е супер хрумка, много ми харесва
  2. мода – монахини – :)
  3. лятото имаше евтини чартъри до Копенхаген.
  /по повод коментара за сайта на big/ не е нужно всички архитекти да са и web design-ери, но помага :)

  поздрави Ники

 4. Elena Daskalova ( 6 март)

  Kakyv kysmet,4e v momenta sym v Denmark..6te se opitam utre na vsqka cena da posetq izlojbata i da snimam!...a posle 6te pra6tam snimki estestveno :))

 5. ICO ( 9 март)

  da podvijna kushticka… mnogo mi haresa, dobre e pipnata, no dali edno dvijenie po relsi ne suzdava povche problemi, otkolkoto da gi reshava po-interesno bi mi bilo s kakvo se otopqvat, kak sa razpolojeni vertkalnite vruzki, kanali…, a kakvi hybavi karavani ima samo :)

 6. Николай (11 март)

 7. Роуз (18 август)

  страхотно! браво, Ели!
  към авторите: рубриката ви е много добра. поздравления!

 8. Влади ( 1 февруари)

  les is more Mиис ван дер Роо
  I’m a whore Филип Джонсън
  more is more Рем Куулхаас
  yes is more БИГ

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории