От последните 10 дни: Офис в гората, павилионът на Макао, Корбюзие е българин

от Николай Ангелов, 11.05.2009 | 17 коментара

Поредната каша от неща, които ни впечатлиха напоследък:

Архитектурен офис в гората

Един от най-известните архитектурни фотографи Iwan Baan е открил и заснел този офис на испанските архитекти Selgas Cano. Те са си го проектирали сами, а когато проектираш нещо, което сам ползваш, обикновено резултатът е добър.

Пише, че офисът е в гората, но вероятно е в някой парк. Харесва ни колко е прост — само една дълга тръба, до половината закопана в земята.

***

Кич ли е павилионът на Макао?

Кич е. И кичът винаги ни е бил интересен. Националният павилион на Макао за Експо 2010 в Шанхай ще е уголемено копие на заек-играчка на колелца и спокойно би влязъл в поста ни “Когато сградите приличат на нещо друго“. В Archdaily повечето коментари са пълни с възмущение и погнуса.

Но в случая тоя бутафорен заек ни е симпатичен, защото все пак това е временна сграда и носи в себе си някаква самоирония — обратното на очакваното националният павилион на една държава да е супер представителен и да събужда национална гордост, малката държава Макао е избрала един забавен детски образ.

Недостатъкът обаче е, че може да се види така цялостно само от хеликоптер, от площада долу може и да не се разбере че е заек.

***

Корбюзие бил българин

Попаднах на тв предаване по BBT, в което един архитект — Коста Сандев, развиваше тезата, че Корбюзие е българин и че неговият стил е повлиян от българската възрожденска къща. Според Сандев изгонени от България богомили през средновековието се преселили в Швейцария, в града където е роден Корбюзие. Било много вероятно той да е техен потомък.

През 1911 г. Корбюзие бил дошъл в България и направил скици на възрожденски къщи. Сандев откриваше прилики на планове на известни негови сгради с нашенските къщи.

Мислех си, че са отминали времената, когато се доказваше, че сме най-великата нация, че българин е изобретил компютъра, че Адам и Ева са били българи, че господ е българин. Дори и Корбюзие да е българин, това има ли някакво значение?

Коментари

 1. Creator (11 май)

  Тва че Корбюзие е бил Българин е бати смешното – пък и да има някви такива корени какво значение има след акто не е отраснъл тук и т.н. Иначе е факт ,че е скицирал възрожденски къщи като част от цялосто проучване.Доколко са му повлияли обаче сигурно и той не знае – според мен не особенно.

 2. babuger (11 май)

  По-весела простотия не бях срещал отдавна!! / не че чета простотии- но псевдо-интелигнтните такива , направо се скъсват от смях/.
  Да обясним :
  А/ – гилдията на архитектите толкова се пренасели и така се чалгазира и мутризира, че отвреме -новреме някой от тях изпитва крещяща нужда от своята 5-минутна слава. За справка – архитектурния кич , основно в София, а вероятно и в другите градове – сгради с кулички, мансардички и джувки над височината на корниза – нещо като сграда, нещо като нищо по света!
  Б/- относно така наречената възрожденска къща – това не е никаква възрожденска къща – това си е една османска къща . Някой да е казал в какви къщи са живяли българите през 13-14-15 век – нещо да е останало, нещо да са възстановили? – пнай вероятно ебило в землянки, после в калини коптори – ведно с добитъка. Имах възможност да посещавам град Бурса в продължение на няколко поредни години / по линия на съвместен обмен са колеги от Турция – не съм етнически турчин, нито имам познати изселници там/ – та на думата – ако не знаете Бурса е първата столица на турците – там се е установил основателя на династията – Осман Гази / оттам идва и османска империя/ – и в старата част на Бурса е пълно със стари къщи с характерната архитектура – по -погрешка или от незнание наричана старобългарска – типичните къщи, които замогналите се българи, станали впоследствие “чорбаджии” – видяли в империята и пренесли и тук – Котел, Жеравна, Копривщица, Пловдив и някъде още – оттам и полека-лека и по-обикновените българи възприели стила – това е.
  Бъдете умни и мислете повече!

 3. valkoto (11 май)

  Офисът е гениален, най-прекрасното работно място. Чудя се само как са им позволили да го разположат именно там (в гора или в парк)? Кой не би искал офис на такова място.
  При положение, че зайко ще е там временно не виждам защо да не е :) Хората са искали да го направят като малък митичен свят – поне така си пише. Освен това според китайската митология заекът е упътващ символ пред вратата на страната на чудесата. И Алиса някакъв заек я поведе :)
  Ние българите сме си комплексарска нация и са ни нужни неща и хора, които да ни повдигат самочувствието. Явно някой има нужда Корбюзие да е българин.

 4. антоние манолова (11 май)

  Корбюзие вероятно не е българин, но със сигурност се вдъхновява от стари и млади майстори по света, които среща при своите пътувания. Онзи ден архитект Йоши Ямазаки по време на специална лекция във ВИАС ни разказа за руския конструктивизъм и между другото показа едно студентско общежитие в Москва от двайсетте години, което си е жилищната единица в Марсилия отвсякъде. Доколкото си спомням, строежът в Марсилия започва доста години след края на Втората световна война...

 5. Creator (11 май)

  babuger въпросните къщи са балкански.Никои не знае от къде и как са им корените и после как са се омешили / щото като са дошли османците историците по тия места са зачезнали /.Иначе си парв за 13-14 век – землянки.

 6. Алекс (11 май)

  Интересно от какъв материал са прозорците на горския офис?

 7. Creator (11 май)

  Вероятно плексиглас като гледам как е огънат.

 8. mok (11 май)

  Не ви ли хрумна, че може да е стъкло? Отдавна се произвежда огънато стъкло. Дори в Перник има завод.
  По отношение на зайци-байци, патки и всякакви животни, “приели формата на сграда” – отношението ми винаги ще е едно и също – подигравателно. Каквото би трябвало да е и вашето, ако не искахте всеки път да сте наопаки на другите. Защо пък не – зайчето си е симпатично и си има червени ушички и бели жалузи!
  Важно е обаче човек да си вярва и да си извърта нещата точно както му е угодно. В единия пост се осмива “буквалността”, в следващия – точно обратното. Подрбрани по подходящ начин думи биха оправдали и сграда с някаква форма като тази точно от вашия любим гинекологичен виц. Знам, че сте субективни, знам че това си е вашия блог, знам какво е казал мастър Йода и не – не се опитвам да наложа нищо на никого. Просто изказвам мнение на “страничен наблюдател”, “част от публиката” или както и да е. А то е: нямате точна позиция, от която да съобщите на читателите “пристрастното” си мнение. Бъдете пък честни със себе си, какво като няма да се направите на интересни и ще сте част от “всички които оплюват сградата-заек”...
  Не си правете погрешни изводи, не казвам всичко това с лоши чувства, напротив – аз съм ви голям фен. Точно и ЗА ТОВА го казвам :)

 9. Biliana (11 май)

  Офисът в гората е нещо невероятно!

 10. m (11 май)

  LeCorbusier е бил на Балканите и в България, и се е впечатлявал от белотата на къщите и прочие. Като млад е попътувал и има пътеписи и скици. Четох негова книга за тези му пътувания, за съжаление въобще не помня заглавие. А дали има български корени... едва ли.

 11. h (11 май)

  Между другото и офисът е доста критикуван. Опреличават го на лабораторна тръба за мишки, пишат че е клаустрофобичен и какво ли не още. Лично на мен много ми харесва, изглежда хората имат категорично различно усещане за удобно работно място. Мок, а защо трябва пък да имат закована позиция по всички въпроси?

 12. куку (11 май)

  Мен малко ме притеснява, че в тръбата няма нито един прозорец. Сигурно е с климатик, но на такова място можеха да си го спестят и да оставят някакви прозорци, за да не ги влече работещите постоянни да бягат навън. Все пак много хора не понасят климатиците и именно затова ходят в гората.

 13. mok (11 май)

  Пак някой е разбрал мнението ми като “трябва”. Аз казвам според мен какво е правилно, пък вие както искате го разбирайте. Естествено, че не всичко е само черно или само бяло, но в случая става дума за рязко прескачане от едната крайност в другата – демек противоречие със себе си. Вярно – интересни са противоречивите личности, но чак пък толкоз...

 14. Jean Claude (11 май)

  Mejdu drugoto, Le Corbusier e bil naistina v Bulgariq..ne sum gledal filma , no sum chel za tova v edna ot knigite posveteni na nego…dori imashe i negovi sketchove s vuzrojdenski kushti i ineriori …tui che informatziqta ne e toklkova greshna…otnosno bg korenite mu ne znam..choveka si e ot La Chaux de Fonds
  eto i edin link….poglednete 1911 godina

  en.lecorbusier.ville

 15. Creator (12 май)

  Гласувам ,че е плексиглас като гледам другите материали ,как лъщи на снимката при сгъвката и на какво е захванат.Ако беше стъкло шпросите щяха да са други и доста по-големи.Само обаче главата ми не може да побере какво е докато работиш да гледаш на хората краката в парка.

 16. Павел Янчев (13 май)

  И аз мисля, че е плексиглас. Ако беше стъкло преди огъването, трябва да се закали, защото при първата градушка или паднал клон, в офиса ще се разиграе серийка от happy tree friends. При закаляването стъклото се криви и се получава мембранен ефект, който може да се види на фасадата на mall of sofia в изкривеното отражение на стъклата. Тук този ефект го няма. И наистина, както казва Creator, трябва по-сериозна структура за стъкло. А в България не се произвежда огънато стъкло, то само се огъва в БГ, защото има само няколко корпорации в света, които изобщо произвеждат стъкло.

 17. Боян Манчев (23 юли)

  мааааааааллиииии, кво ми се пънат, душичките – ми, има само един отговор, бе: НЕ ЕСТЕСТВЕНО!!!!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории