От последните 10 дни: Малка къща и статия за утопиите

от Жана Стоилова, 18.02.2009 | 4 коментара

“От последните 10 дни” е нова рубрика, в която ще показваме проекти, статии, интериори, продукти, за които сме прочели наскоро. Започваме с една малка къща и една статия за утопията в архитектурата.

Къща за събота и неделя, на Lode Architecture

Външният вид на къщата е реплика на къща от детска рисунка — нещо, което за пръв път прави Вентури, а след него и много други постмодернисти.


Отвън е “къщичка”, както я рисуват децата. Вътре: стълбата е с мрежа вместо парапет


Вана върху гумен под

Акцентът в интериора е италианската дизйнерска вана LTT illuminated bathtub. Кухнята е от IKEA. Вместо парапет на стълбата е използвана индустриална мрежа. За да се оптимизаират разходите, стените са обшити с шперплат, а подът е от черна гума.

Тази къща изразява твърдото ми убеждение, че стилът и малкият бюджет чудесно могат да съжителстват. Още за къщата

Utopia Reloaded

Така се казва един скорошен пост от Platforma Arquitectura за това завръща ли се утопията. Темата е много интересна и аз дълбоко съжалих, че не знам испански.


Archigram: Plugin City


OMA: Waterfront City

Нo многото илюстрации в статията са красноречиви и повдигат въпроса способна ли е съвременната архитектура да генерира нещо ново. Има ли тя изобщо собствена характеристика (както например модернизмът в началото на миналия век) или е просто съвкупност от заемки и технологични чудеса, възможни благодарение на новите материали?

И тъй като историята доказва, че новостите се раждат по време на криза, май е време да започнем да се оглеждаме.

Коментари

 1. Creator (18 февруари)

  Нещата на Архиграм със съпътстващите ги “метаболсти” май найстина са последното радикално течение.За мен “постмодернизма” е просто отклик на еднообразието.Деконструктивизма макар и радикален като визия напрактика развива идеите на модернистите и конструктивистите – макар ,че на деконструктивистите хич не им се иска да го признаят.Доста архитекти се опитват да яхнат виртуалното ,но то трудно може да влияе цялостно върху физическата среда в която се намира и е част от нея архитектурата.В тоя ред на мисли към днешна дата остава единствено набиращата скорост екология.Впрочем наподобява индустриалния бум от миналите два века – постепенно започва и набира сила ,а архитекттие в продължение на деситилетия не му обръщат внимание като смятат ,че ги “ограничава”.

 2. avtolik (18 февруари)

  Ползвай google translate – копирай линка в полето и избери език :)

  translate.google.com…

 3. Петър (23 февруари)

  Жана и Ицо – като тръгна да строя къща ще искам нещо като това на Lode Architecture само че в допълнение и с легла, сигурен съм че ще се справите :). Остава въпроса къде в Бг може да си направиш такава къща?
  Ваш Петърчо :)

 4. danitoo (20 ноември)

  az iska md a kaja po dom i tehnika 4e trqbva da pravm minqturni ka6ti4ki a ne tolkoz golemi

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории