Неочакван поглед

от Жана Стоилова, 5.12.2008 | 6 коментара

Новото строителство, освен да скрива гледката, може и да открива неочаквани погледи. Вярно, за кратко.

Софийската синагога е в толкова плътно застроен район, че дори фасадите й към улиците “Екзарх Йосиф” и “Георг Вашингтон” не могат да се обхванат с един поглед.

През лятото събориха една сграда на “Пиротска” и в момента това е единственото място, откъдето се вижда и вътрешната, южна фасада. Или поне горната част от нея.

Поглед към Софийската синагога от ул. Пиротска
Синагогата откъм “Пиротска”. За малко

Коментари

 1. eenk ( 5 декември)

  Не разбирам. С какво е интересна тази фасада?

 2. жана ( 5 декември)

  Самата фасада не ми е интересна. Любопитно ми е какво се крие във вътрешнокварталните пространства в софийския център. Според мен е интересно да видиш нещо, което досега не се е виждало от улицата, а само от сградите затварящи карето.

  Куполът на въпросната сграда, например, досега не се е виждал от никъде толкова добре. А той участва в градския силует.

 3. Creator ( 5 декември)

  Е щом не се е виждал значи не участва :)Иначе си права ,че виждаш неочаквани неща заради гъстото застрояване в центъра.За съжаление обаче аз в случея не виждам нищо красиво – доста сгради затрупали един купол-а той горкия си иска площад.

 4. Архитектура ( 7 декември)

  Гледката не е чак толкова важна, колкото парите

 5. Спас Колев ( 8 декември)

  Наскоро издадоха едни мемоари на Райна Костенцева. Та, вътре е публикуван с прилично качество албумът на Димитър Карастоянов от 1912 година. Там синагогата се вижда чудесно. :)

 6. бо ( 4 февруари)

  Може да се помисли над идеята отворените пломби да се използват за публични пространства, където е удачно, оосбено когато са на общинска земя (какъвто случаят не е). Или новопостроената структура да е с широк обществен достъп до панорамно ниво, да вземем да я видим тая Стара София от някъде..

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории