Наредба номер еди-кой си

от Николай Ангелов, 16.11.2007 | 3 коментара

Бараки от дърво и метал върху колела
Rolling Huts. Бараки на колела (Photo: Tim Bies)

Когато законът не ти позволява да построиш нещо на точно определено място, можеш да постъпиш по три начина:

 • не го строиш (така е най-правилно)
 • даваш подкуп и го строиш (така правят само лошите)
 • измисляш нещо хитро, така че да “мине” (така правят също лошите, но и изобретателните)

Попаднах на тези бараки на колела в A Daily Dose of Architecture. Доста са забавни сами по себе си, но историята около тях е още по-забавна.

Трябвало е да се направят прости постройки на това място (Мазама, щата Washington) — бараки за гости на клиента с по една стая. Но местният департамент по планирането забранявал такива бараки на тази поляна.

И архитектите решили да ги направят на колела — така вече не са сгради, а минават в категорията на караваните, а за каравани нямало пробем да се паркират там.

Не знам дали това е истина или мит, измислен от архитектите, но звучи добре.

Поглед отблизо и отвътре
Rolling Huts. Груби материали, но стилен интериор. (Photo: Tim Bies)

С този си проект Olson Sundberg Kundig Allen Architects печелят и една от тазгодишните AIA Seattle Honor Awards.

На мен винаги са ми били интересни такива примери, които са на границата между архитектурата и не-архитектурата — такива, които те карат да се питаш примерно “Това сега архитектура ли е или някакъв мизерен фургон?”.

А другият въпрос е дали е правилно това, което са направили. Както казва един човек в коментарите на A Daily Dose of Architecture — те все пак са сложили бараки там, където не трябва, това трябва ли да се адмирира? Вие как мислите?

Коментари

 1. 3.14f (16 ноември)

  Аз мисля, че е забавно да откриеш някого, който чете същия (не чак толкова популярен?) блог, както теб :)
  И понеже споменахте Mies van der Rohe, това гротескно напомня римейк на Farnsworth House във вариант на каравана. Но аз не съм специалист, така че не се смейте (много) на един скромен програмист :)

 2. valkoto (18 ноември)

  Предвид на това, че хората не обичат да спазват закони, условности и забрани, както и че е в човешката природа винаги да намира решение за всичко и да се опитва да заобиколи забраните, тези бараки на колела са доста идейни и изобретателни и легални. Дали това може да върви заедно с думата архитектура трудно може да се каже – архитектурно е решението как да стане, но в самите бараки няма нищо архитектурно.
  Така или иначе аз съм за подобни идеи и решения, показвам ми, че има за какво да уважавам човешката природа :)

 3. valkoto (18 ноември)

  Малко след като пуснах този коментар се замислих, че колкото и добре да е била реализирана идеята на мен лично ще ми е много странно да спя в подобен форгон – ами ако има буря и фургона потегли нанякъде докато сънуваш .... :)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории