Награди за устойчива архитектура

от Жана Стоилова, 16.10.2008 | 2 коментара

В края на септември в Mадрид бяха връчени наградите Holcim за устойчива архитектура за регион Европа.

След като разгледах победителите, паралелът с един очакван мащабен софийски проект и с един необходим такъв беше неизбежен.

Зелен 4-ти километър

Наградата печели проект за нов правителствен център в Будапеща на Peter Janesch и Kengo Kuma.


Комплексът. Зеленина има не само по покривите, но и по стените


Новата структура е реплика на съществуващата


Системите за климатизация

Сградата трябва да бъде разположена в центъра на града, до/над действаща гара и до популярен търговски център.

Авторите взимат модели от вече съществуващата градска структура, за която са характерни множеството тесни вътрешни дворове. Към нея прибавят зелени площи, не само по покривите, а и по стените. Създават системи за климатизация, които използват постоянната температура на земята.

Проектът е много добър, защото се съобразява със средата, решава проблема с липсващите зелени площи и при експлоатацията ще пести енергия.

Пожелаваме такъв и на София.

Словенският Суходол

Втората награда е за проект за възстановяване на естествения вид на терен на сметище в Марибор, Словения на ecosistema urbano.


Изглед към рекултивираното сметище

Предвижда се архитектурата да има „срок на годност” — 25 години, периода за който земята ще се възстанови. Създава се нов релеф на терена и зоната ще се използва основно за обществени дейности — спорт, рекреация, панаири, концерти. В периферията ще има и временни сглобяеми жилища. Те са отворени на юг и под земята от север, което ги прави изключително енергоефективни.

А след 25 години всичко лесно може да се демонтира и земята да се използва за друго.

Коментари

  1. Creator (21 октомври)

    Зелената архитектура в момента залива света по подобие на модернизма – навсякъде е актуална и приспособима.При нашия правителствен център се съмнявам да се случи нещо “зелено” в таква степен – естествено ще има 2-3 слънчеви ламела и малко соларни панели да се замаже положението.

  2. Р (22 октомври)

    Определението “Устойчива Архитектура” винаги е будило недоумение в мен. Защо не “Зелена”, “Енергоефективна”... Чувствам се поруган от опита да се отъждестви архитектурният продукт само с икономическата му същност. Архитектурата е много повече!

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории