Мотелът в Аркутино и резиденция Перла

от Жана Стоилова, 12.09.2012 | 13 коментара

След като ви разказахме какви са били грандиозните и неосъществени планове на Главпроект за южното Черноморие, сега ще ви покажем два от малкото осъществени примери.

Мотелът в Аркутино

Мотелът е проектиран от арх. Христо Генчев и предлага напълно адекватна архитектура за място, на което дотогава не е имало нищо друго освен дюни.

Структурата му напомня на бунгала, разположени вертикално — обща, открита комуникация и общи зони за релакс (стълбището) с възможност да си паркираш колата под око.

Направиха ни впечатление няколко неща — липсата на тераси на стаите (може би защото е мотел все пак), външните стълбища, покрити с ламарина, и партера, обособен като покрит паркинг.


Мотелът сред дюните


Разпределение


А така е изглеждал преди години. Колите са на сянка и под око.

Днес мотелът все още функционира.

Неподдържан е, но ламарините над стълбищата са си все такива.
Озадачи ни начина, по който се ползва паркинг зоната — вместо да паркират под сградата, каквато е била първоначалната идея на автора, сега колите спират на тревата, до околните дървета.

А на сянката под сградата не се случва нищо.


Една част от мястото за паркинг е затворено с дограма.


В другата част не се случва нищо особено.


Kолите паркират навсякъде.

Резиденция Перла

За първи път ходих в резиденция Перла до Приморско през 90-та или 91-ва, когато вече беше отворена за народа, а все още не беше приватизирана.
Пускаха вътре, родителите ми се възхищаваха на интериора и се възмущаваха, че ключовете и контактите вече са откраднати.

Аз нямам спомен от сградата от това време, по-скоро бях впечатлена от гигантските папури, растящи по пътя до нея.

Тази година папури не видяхме, но пък сградата разгледахме добре отвън.

Резиденцията е оградена, не се използва и вътре не може да се влезе. Подходите са занемарени и буренясали.

Въпреки това и други хора я разглеждаха, а на плажа до сградата си говореха за нея. Точно там дочухме, че имало 19 спални.

Цялата резиденция напомня по-скоро голяма вила, отколкото представителна държавна сграда. Това ни хареса.


Скромната ни делегация беше посрещната от буренясали фонтани.


Входът не е особено триумфален за такъв тип сграда, даже напротив, доста невзрачен.


Резиденцията откъм плажа…


…и откъм басейна. Ако трябваше да се измисли лого на сградата, със сигурност щеше да е нещо с арки.


Терасата на ресторанта — аркадата отвътре, гледка към залива и дървен таван. Соц лукс.


Ниското тяло на басейна, потънало в зеленина.


Механизми позволяват покривът на басейна да се отваря.


Басейнът.


Един от начините да се стигне до плажа е по открита вита стълба. Типично за постмодернизма тя е отделена в собствен обем – цилиндър.


Стълбата.


Въпреки че отдалеч все още изглежда добре, отблизо се вижда, че състоянието на резиденцията е лошо.

Състоянието на Перла е доста лошо – мазилката се лющи, таванът пада и отвсякъде тече. Добре е нещо да се направи.

Какво обаче, не смеем да предположим. В пресата от време на време излиза информация как гората наоколо ще става вилно селище – ту луксозно, ту еко…

За наше съжаление подобни луксозни соц имоти с големи паркови площи явно не излизат рентабилни за инвестиция в последно време. А един бутиков хотел би се чувствал прекрасно на подобно място. И то без никакви добавки от “еко” вили встрани. Само че може би бутикови туристи за южното българско Черноморие вече не останаха.

И за да не си помислите, че Перла е изолиран случай, в следващия пост ще ви разкажем за един още по-грандиозен изоставен комплекс в Хърватска от Титово време. В него бихме ходили на море по два пъти в годината.

Коментари

 1. Йоана (12 септември)

  Колко жалко…аз последно бях там 2000г. Резиденцията работеше. Интериорите мааалко напомняха Франк Лойд Райт. Определено имаше синтез между изкуствата…въпреки, че ме заболя сърцето, когато видях истински персийски килими, пълни с пясък…Закусващите на голямата тераса с изглед към морето ми се струваха доста радостни от красивата гледка пред тях. Басейнът и входа и тогава бяха позапустяли, но картината 12г. по-късно е наистина трагична…

 2. Maria (12 септември)

  Hotel Haludovo, Krk Island, Croatia?

 3. kliment (12 септември)

  Резиденцията има само 1 /една/ спалня – за бай Тошо. Другото са градски легенди! Има още няколко стаи за обслужващия персонал, които са типични хотелски стаи.
  Сградата е много интересна за разучаване – на мен ми става жал за архитекта, който е трябвало да измисли какво да сложи в една огромна сграда, която ще се обитава само от един човек! :)

 4. талибан (13 септември)

  “Озадачи ни начина, по който се ползва паркинг зоната — вместо да паркират под сградата, каквато е била първоначалната идея на автора, сега колите спират на тревата, до околните дървета.”

  Ами ако помислите малко, ще видите, че няма нищо чудно.
  Първо: паркирани под сградата, колите изобщо не са “под око”, както пишете, а извън него. (освен ако не кибичиш през нощта отвън да вардиш колата). Паркирани до дърветата, колите са вече “под око” и могат да бъдат наблюдавани от прозорците – възможност, която не е била от голямо значение преди ‘демокрацията’.
  Второ: ако забелязвате как са били паркирани колите навремето, с ауспуха точно под прозореца, ще разберете защо екологично осъзнатият днес българин предпочита да не си вкарва отработени газове в стаята.
  Трето: Освен горното, в пазарната ни икономика сега може би се плаща допълнително за покрит паркинг и това обяснява липсата на желаещи за тази съмнителна екстра.
  Четвърто: В т.нар. мотел предвидените паркоместа са едва 15% от броя на стаите – възможно е само 10-ина стаи да имат паркоместа и те да не са заети.

  В частта за Перла пишете: “Един от начините да се стигне до плажа е по открита вита стълба. Типично за постмодернизма тя е отделена в собствен обем – цилиндър.”
  Това “типично за постмодернизма” е истинска перла! Май някой е пропуснал лекциите по история на съвременната архитектура..

 5. vavalu (13 септември)

  Нашето правителство (текущо и предходни) ги бива само в разрушаването. Лиспват всякакви идея за преориентиране на ползването на нещо, в което някога са вложени пари (било то държвани, откраднати от някой като Дуган, например, или пък вложение по друг повод). Чудя се как не измислиха закон, с който вместо да рушат нещо построено незаконно, да решат да го кунфискуват в полза на държавата и да го използват. Така вместо да се чудим как да събираме пари с SMS-и или дарения, за да строим детски домове, специализирани болници, приюти или подобни биха могли да конфискуват нещо незаконно построено (примерно палатите в Катуница) и да ги преустроят за друга цел.
  Подобно и с резиденцията. Била е с една цел преди, би могла да бъде с друга днес или дори със същата и някой да я поддържа, но винаги излиза по-изгодно за някого да бъде оставена на разруха и след това да се появи някой бял рицар, приятел на Бойко или на някой друг политик, който да я възроди по свой си начин (включително и тотално да я префасонира). Като се замисля, че парите вложени в тази резиденция са от данъци……

 6. n (14 септември)

  Разбирам желанието ви да търсите интересни попадения в миналото на БГ архитектурата и да покажете, че и ний сме дали нещо на света…. обаче мотела още в началото не е бил впечатляващ…. особено с ламарината….

  Вавалу – в над 90% от случаите, тези конфискувани къщи или стари резиденции не отговарят на нуждите и префасонирането им би излязло много по-скъпо от построяването на нещо ново, отговарящо на нуждите. Колкото и да мислим “по европейски” и да искаме да запазим сътвореното преди нас, май понякога е по-добре да мислим “по японски” и без особена емоция да подхождаме прагматично, което включва и разрушаване на ненужни сгради и обекти със съмнителна архитектурна и културна стойност.

 7. BoatHouse (19 септември)

  Не виждам начин, по който да се събори и да се построи наново би излязло по еФтино в този случай?.

 8. interes (30 май)

  Защо не напишете кои са авторите на резиденция “Перла”? Мисля, че за всеки обект е хубаво да се цитират авторите, а ако нямате информация за архитекта/архитектите, да се спомене.

  В случая, главен проектант на “Перла” е арх. Михаил Соколовски, в екип с арх. Долорес Попова, арх. Ваня Радославова, арх. Росица Гондова.

 9. Гала (22 август)

  А някой знае ли кога е построена сградата?

 10. Авторът ( 9 октомври)

  Мотелът е проектиран и построен в 1962 г. без покрития над стълбищата. Ламарините са късна (от 1964 г.) намеса на арх. Атанас Агура по настояване на инвеститора Балкантурист.

 11. petio petroff ( 8 юни)

  Predi da se namesi durjavata, beshe raisko kutche. Kazvashe se Stamopolu i tam sum prekaral nai-shtastlivite dni na moia jivot. Prikazna dubova gora se nadvesvashe nad plaja i ni pazeshe. Moreto beshe kristalno, a piasuka kato kadife. Na dva kilometra v moreto ima plitchina.Tia me nauchi da pluvam. Predi Maslen nos ima dve kamenni ostrovcheta Golemiat i Malkiat Krokodil i sled tiah nos Kondrus i nos Kendinar skrivaha dve ribarski hiji v zalivchetata si. Ot drugata strana na Maslen nos e zaliva Paraskeva s pra-drevna istoria. Oshte se vijdat ostanki ot Cherkva, a po putia kum Luvskata glava nad Reka Ropotamo se stiga do drevno megalitno Svetilishe Begliktash. Prevurnato v kariera sa putni paveta. Sled mnogo godini, zavedoh decata si ot drugia krai na sveta, zashtoto tova miasto e Sviato. Viarvam, edin den prirodata shte se oturve ot betona na Sokolovski i lamarinite na Nacho Agura, a Ropotamo pak shte si teche i megalitite shte privlichat s vibraciite na jivata zemia.

 12. Кристиян Патрашков на 11 г. ( 6 септември)

  Моета баба на времето е работела като готвачка там и дори ми каза ,че в апартамента на Живков е имало собствен басейн .Аз живея в Приморско и наистина от
  града се вижда хубава !

 13. Antoniya (23 юли)

  Хотел/Музей е нещото което би носило чест на тази резиденция.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории