Метростанцията при НДК

от Анета Василева, 15.05.2012 | 8 коментара

Всеки път, когато минем през метростанция Софийски университет или Стадион Васил Левски, се чудим защо най-демократичният, добре организиран и масов (130 участници от над 15 страни) архитектурен конкурс у нас беше за една поляна в Дружба 2.

Явно така се е получило. А и винаги е по-добре общината да рискува с такива авангардни прояви като международни конкурси, организирани от някакви периферни организации като списание 1, за по-нецентрални райони.

Междувременно, докато победителите в конкурса преработват работите си, а списание ABITARE издаде един доста сполучлив брой на тема конкурсите в България и Метростанция 20 в частност, в подлеза на НДК кипи ремонт.

Спирка на НДК има още от соца

Още със строителството на НДК е била предвидена и изградена подземна връзка, спирки и подходи към бъдещия софийски метрополитен. След това спирките били запечатани, входовете им били закрити с типични соц-синтез скулптурни релефи, а в подходите към бъдещата метростанция НДК се настанил деветдесетарски базар.

Е, сега базарът го няма (добре), спирка НДК вече е вързана към общата мрежа на метрото (още по-добре), но посоката, в която е тръгнал “модерният фейслифт” на подлеза, изобщо не ни обнадеждава.

Защо сме притеснени

Ако ни питате нас, подлезите на НДК са си супер. Ако се махне гадното визуално наследство от 90-те, табелите, грозните надписи, изчисти се камъкът, подменят се изгнилите дървени ръкохватки, ако всички лампи светят, а плъховете са избутани поне до ниво -3, подходите към метространция НДК са готови.

Нещо повече, така София ще има метростанция с характер и уважение към околната среда, добре обвързана с емблематичната (ми да) сграда от соца над нея. Няма нужда от чудеса от храброст.

Обаче нас никой не ни пита.

Какво се ремонтира

Свалят се окачените растерни бетонни тавани:

Явно ще се подменят и настилките.

Разбиват се цоклите около колоните, които бяха оформени като места за сядане със скрито (макар и неработещо осветление). Сигурно и каменната облицовка на колоните ще отиде:

Демонтират се дървените парапети на стълбите към подлеза, също със скрито осветление (също неработещо). На бас, че този детайл го има във всички учебници по интериор и парково оформление на УАСГ:

Разбира се, може проектът да е много хубав, ние да грешим, а строително-ремонтните работи да заблуждават.

Агитпроп, за всеки случай обаче, снимайте там за филма, че да не се затрие нещо.

Коментари

 1. Димитър (15 май)

  Сега ще облицоват колоните с еталбонд, ще сложат нови хлъзгави плочки и ще видите колко “хубаво” ще стане.

 2. nen (15 май)

  :( tujno

 3. Мария (15 май)

  На метростаницията в Младост 3 плочките НЕ СЕ хлъзгат… Пробвах. Реших, че са се объркали нещо. Дано да я донаправят или поне да засадят малко домати, плодни дръвчета че така прилича на изоставена нива. И да махнат чаршафите от нелицеприятната разрушена сграда в близост! :)

 4. павел (15 май)

  “До пускането на метрото обаче мястото ще бъде изцяло преобразено” btvnews.bg/bulgaria/…

 5. Знаем се (16 май)

  Аз съм българче и силна
  майка мене е родила;
  с хубости, блага обилна
  мойта родина е мила.

  Аз съм българче. Обичам
  наште планини зелени,
  българин да се наричам – първа радост е за мене.

  Аз съм българче свободно,
  в край свободен аз живея,
  всичко българско и родно
  любя, тача и милея.

  Аз съм българче и расна
  в дни велики, в славно време,
  син съм на земя прекрасна,
  син съм на юнашко племе.

 6. Жоро (17 май)

  Предполагам,че някой “гений” в общината е решил да изгради нов кичозен облик на подлеза без въобще да му е дошло на ум (който няма) че подлеза по всички архитектурни правила трябва да се връзва с целия комплекс НДК. Така стана и със централна гара когато решиха да я правят “модерна”…е ,така я направиха че като дойдат чужденци и минат покрай ужасно горзната шатра питат дали това е софийския цирк….няма спасение от човешката глупост….

 7. eva (23 май)

  вълнувам се, какво се случва с телата от окачения таван, като гледам в телевизионния репортаж как ги мятат изглежда ще ги изхвърлят…как ми се ще да докопам някаква част от тях и да ги преизползвам…някой да е минавал от там да каже моля дали е забелязал, ох, клошарят в мен се активизира ;)

 8. гжожшоэж ( 2 юни)

  Роден съм и живея наблизо.
  “Дървените парапети със скрито осветление” на входовете на подлеза, на моста на влюбените и изобщо в целия комплекс всъщност бяха обшити с медна ламарина, която – доколкото знам – е супер дълговечна като материал. Нещата си бяха направени да векуват.
  Естествено, бавно и полека всичко беше занемарено, разбито и разграбено (Ало, общината, знаете ли какво значи “грижа на добър стопанин”?!?).
  Да се възстанови сега НДК в някогашния си вид според мен е почти недостижимо, но на първо място – като размах и начин на мислене и чак на второ – като инвестиция. “Възстановените” фонтани от главния вход на НДК до монумента го доказват – мно-о-го бледа и карикатурна сянка на оригинала. Стискам палци и с подлеза да не стане същото!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории