Малки градски бъгове

от Анета Василева, 4.03.2010 | 4 коментара

Много искаме да сме позитивни и да пишем за хубави градски хрумки, а не за недомислици, но уви. Може би ако инициативата на общината с конкурса за градски елементи се увенчае с неочакван успех и последват и други подобни, ще има материал за оптимизъм по улиците. Засега оставаме с бъговете.

Софийският университет — закърпен с топлоизолация

От известно време наблюдавам синьо-зеленото парче топлоизолация, което се мъдри на един от страничните прозорци на Университета на ъгъла с галерията на Шипка 6. Преди няколко седмици на същата фасада, но на третия етаж, се появи ново парче топлоизолация, този път розово.


Топлоизолираните прозорци контрастират ярко (в буквален смисъл) с внушителната фасада на Софийския университет

Не издържах. Влязох в сградата и тръгнах да издирвам помещението с абсурдните прозорци. В крайна сметка се оказах пред заключена алуминиева врата, от най-евтините. Вероятно техническо помещение или склад. Вратата контрастираше не по-малко драматично с премислените в началото на XX в. каменни интериорни облицовки. Естети, ей.


Заключената врата към помещението с топлоизолиран прозорец

Галерията на Шипка 6 с фолк клуб Grand de Luxe

И като сме на Шипка, само един поглед встрани показва чудесната фасада на СБХ, украсена с екран, на който намиращият се в бившия подземен паркинг на сградата фолк клуб рекламира кръшната си програма. Ежедневно, с видео. Наскоро се наложи да си извикам такси от Шипка 6. Попитаха ме къде по-точно е това, може ли таксито да спре пред Grand de Luxe (това е името на фолк клуба). Ми... може.


Фасадата откъм фолкклуба

Скелето на Радисън

И в тази връзка, тъй като маршрутът ми след това неизменно забива по Шишман, кога ще махнат прословутото скеле на петзвездния хотел Радисън, което прави подхода към ул. Шишман меко казано странен? Лъжа ли се или си стои там без никаква следа от строителна дейност вече близо 5 години? Или са 10?


Скелето на Радисън към ул. Шишман стои и пречи на движението вече няколко години

Знам, че е дребнаво, но май не е редно да си затваряме очите пред подобни абсурдни недомислици, а? В крайна сметка, както някой беше коментирал, битието определя съзнанието. И хубавото, и лошото тръгват от дребните неща.

Коментари

 1. valkoto ( 7 март)

  И какво се случва като не си затваряме очите пред подобни недомислици? Защото ние си ги отваряме, но какво от това, какво според трябва да последва или да се направи? Освен да предложим на Софийския да им направим по-културна изолация, да свалим скелето на Радисън собственоръчно и да се преборим с шефчето на фолк клуба да си махне видео рекламата или може би с този, който му е позволил да си я покекне там?

 2. nabliudatel ( 8 март)

  Ne che ne mi e iasno, che samo ot zabeliazvaneto neshtata ne se promeniat, i vse pak pozdravlenia, che pone gi zabeliazvate i pravite usilie da publikuvate. :)

  Mozhe i konkurs da se napravi, za naj-golemia kitch ili vizualno bezumie iz Sofia.

 3. mx (19 март)

  WTF? Фолк-клуб в галерията на Шипка 6? OMG!

 4. TNB (29 март)

  По повод на бъговете в Университета.
  1. Това с видимата топлоизолация с мед да го намажеш. Не може на тази фасада (от към бул. В. Левски) да монтираш видими климатични тела. Това си е пълна “чалга”. Точно Университета не трябва да допуска да се правят такива безобразия от естетическа гледна точка. Унверситета все пак е възпитателана институция. Отделна страна е, че за тези промени на фасадата едва ли има строителни книжа разрешения и т.н. Абсолютно недопустимо е Университета да дава тон за беззакония.
  Забелязвам, че и на други “високи” институции монтират по същия начин климатични тела. Абсолютно недопустимо е така да се загрозяват фасадите.
  2. “Интересни” са пилоните за знамета до паметника на “Незнайния войн” – криви са ( пълен смях) . Представете си посреща се чуждестранна делегация на най-високо равнище и се търси сътрудничество във високите технологии. Какво ще си помислят – “Те едни пилони не могат прави да сложат – пък високи технологии”. Пълен смях. Тук не може да има извинения от сорта нямаме пари или ама не сме го видяли. Колко струва да се сложат прави пилоните? Всички са го видяли – нали там се правят всички официални мероприятия на държавата. Пълна незаитересованост, мърльотия…безобразия..

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории