Конкурс: за Венеция без пари

от Николай Ангелов, 20.07.2010 | 9 коментара

Помолиха ни да помогнем в разгласяването на една инициатива. Клубът на младите архитекти към САБ организира конкурс на тема “Как България да участва в Биеналето във Венеция без бюджет”. Наградата: 4-ма архитекти или студенти по архитектура да отидат на Биеналето на разноски на САБ. Подробности.

Коментари

 1. mok (20 юли)

  Супер сте, мерси за помощта (и за бързата реакция).
  Поздрави

 2. newkid in this city (20 юли)

  вие наистина ли подкрепяте тази инициатива? … дори след като сте били на биеналето и знаете за какво става дума, защото мен ме е срам, че някой в САБ явно вярва, че може да има някакво представяне на България измислено в последния момент, на стойност 200лв и явно от хора, които идея си нямат с какво се захващат… дори този “конкурс” не е обявен на страницата им и разбираме за него от случайни блогове, за мен е съмнително дали е легитимен или просто циркулиращ слух….

 3. Ина (21 юли)

  @newkid in this city, конкурсът е обявен в сайта на САБ. Разгледай в секцията “конкурси и пленери”, надолу в страницата мига надпис “текущи” – там е ;)

 4. олелемале (23 юли)

  ужас, ужас, срам и позор!
  ами вземете един клошар направо от софийските гюмове, по-провокативно – здраве му кажи, определено ще им заковем погледите на колегите от “презадоволената” столица на архитектурата, не само ами ще им разбием ченетата у пода…
  докога ще доказваме, че битието определя съзнанието и е основа за изграждане на култура, респективно изкуство, респективно иновативно изкуство
  от клошари на всички ни е писнало
  определено ще спечелим в клас ‘най-парцаливо и никому ненужно мислене’
  просто без пари няма добри идеи, а една идея, ако не е добра, по-добре да се премълчи
  :(
  … … …

 5. Боян Манчев (27 юли)

  И аз мерся, но на създателите на блога, а на хората, които по-късно ще ме е яд, че ще трябва да наричам колеги….

 6. Лидия Манолова ( 4 август)

  Научавам от WhAT за инициативата на САБ. Отдавам недомислените и абсурдни ( и на всичкото отгоре – смело разпространени) идеи на това, че никой от Клуба на младите архитекти не е посещавал биеналето досега. На коя точно плочка във Венеция ще застанат българските архитекти, за да “привличат вниманието”? В кой каталог ще ги има?
  Те да не би да са старлетки в Кан?
  Креативността наистина е по-важна от бюджета, но не означава пренебрежение към практичната и организационна част от “представянето”. Да помислим малко. Още две години.

 7. делчев ( 4 август)

  Начинът, по който е “поставена” новината изразява и мнението на whata! Поне така ми се иска да вярвам :)

  Изумява ме наглостта на Съюза на Българските Архитекти, след като проваля за пореден път нормалното включване на България във Венецианското биенале, да занимава обществеността със смешни “креативни” конкурсчета за по 200 лв. бюджет. Ако за някой това да се пъне за тези парици е предизвикателство, мен ме е срам от колегите ми, които се хващат на това хоро!

  МОК – не мога да спестя разочорованието си от твоята позиция!
  Предпочитам да съм на мястото на мнимия архитект, който ни “изложи” на шанхайското изложение за 2 милиона, вместо да съм креативен за 200 лв. Как ще очакваме след това Министерството да отдели нормален бюджет за куратор, участници и реализация, след като се справяме и за 200 лв.?

  Само за информация:
  Акцията “BG-notfound” на “+архитектура” през далечната 2006та, беше с бюджет над 1000 лв. само за материали, без да броим труд, пътни разходи за екипите на двете студия( Студио Пиперов също подкрепи и помогна за реализирането й).

  Нямам нищо против някой да отиде и да си направи кефа за 200лв., но ако това произтича от организацията САБ, която се има за голямото добро утро, и следва да работи ЗА авторитета на архитектите, и ни занимават с техните глупости , и се опитват да си набавят членове по този начин… ( пяна ми потече от устата:))

  Жалко за изхабения куратор. Ако съм на мястото на Торньов, щях да счунаправят адекватен кураторски конкурс – “нямат”.
  Единственото позитивно нещо за мен е, че не съм член на САБ.
  Успех на креативните !

 8. kiki (10 август)

  @ хейтърите: леле майка колко сте задръстени. толкова сте заети да пикаете газ, че не можете да си отворите очите за секунда и да видите каква е реално идеята. вместо саб да опука едни пари за някаква простотия, решава да изпрати 4-ма души на свои разноски на бианалето. толкова ли е сложно? е – как да стане? защо да стане? как да се определи кой да отиде? просто е – с конкурс. не конкурс за 20 бона, а за 0. дали не беше по-добре да иде само 1 човек, а бюджета за самия конкурс да е истински? не знам. може би. но не е. на който не му изнася да се изнася. никой не ви бие с пръчка да участвате. вденете най-накрая, десет пъти ви го обясниха хората – конкурс за креативност, чрез който да се определи кой да иде във венеция.

 9. бръмбар (11 август)

  @нехейтърите: това, че САБ щял да изпрати няколко човека във Венеция ама хич не ме трогва. Много колеги ще отидат до там, независимо от “креативния” резултат на “българското участие”.
  Нормално е колеги, които по няколко пъти са ходили там и знаят какво е нивото, да очакват от САБ нещо по-смислено от това да изпрати 4 студентина във Венеция. На всички е повече от ясно, че сабарите се опитаха да си измият ръцете с това конкурсче, защото 2 години спаха и в последния момент се пънат.
  Още повече, че наградените ще посетят някак си биеналето, но няма да е на самото откриване когато са най-важните събития, лекции, откривания на павилиони и има шанса някой да ги забележи.
  Само за сведение: Кураторският конкурс за румънския павилион е спечелен от млад архитектски екип, двама от който са студенти
  www.unulaunu.ro/

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории