Конкурс за интериор и декори на Студио 5 на БНТ

от WhATA, 6.06.2012 | 10 коментара

Винаги сме били силно за добрите конкурсни практики. Независимо дали става дума за строеж на магистрали, спортни зали или кош за боклук на тротоара.

Примерите за открити архитектурни конкурси с ясни правила у нас все още се броят на няколко пръста на едната ръка, а осъществените такива — на нула. Обаче ние вярваме, че големите промени започват с малки неща.

Затова когато хората от Sofia Design Week ни поканиха да участваме в организирането на конкурс за редизайн на Студио 5 на БНТ, се съгласихме, нищо че конкурсът е по-скоро интериорен. Все пак досега шумно и публично рекламиран конкурс за декори на национална (или каквато и да е) телевизия не бяхме виждали, а ако знаете колко хора гледат сутрешни блокове…

И така.

Конкурсът е за интериор и декори на Студио 5 в БНТ. От студиото се излъчват предаванията “Денят започва” (сутрешния блок на БНТ), “Денят започва с култура” и “Малки истории”.

Ние подготвихме заданието, спретнахме сайт, ще отговаряме на всички въпроси и даже сме част от журито, в което освен нас има хора от БНТ, още архитекти (Даниела Топалова и Димитър Славчев), сценограф (Никола Тороманов) и нито един представител на Столична община.

Цялата информация можете да намерите на tvstudio5.com

Има награди. Няма регистрация. Mогат да участват всички, стига да начертаят и визуализират идеите си професионално и да ги изпратят до 15 юли. На 16 септември студиото трябва да работи в новия си вид.

Участвайте. А ако имате въпроси, пишете смело.

Коментари

 1. foo ( 6 юни)

  “…и нито един представител на Столична община.”

  <grin>

 2. градинко ( 7 юни)

  На бившата ми работа доста време посветихме на редизайн на логото на БНТ. Докато чакахме фийдбек водяхме, че вече са почнали да използват някакво друго лого. Дори не си бяха направили труда да ни разкарат. Бъдете подготвени да си загубите времето за шайка тулупи

 3. mok (10 юни)

  Честно казано, като разбрах, че има такъв конкурс, леко се обнадеждих. После видях, че вие сте в журито и… странно ми стана, но няма да коментирам защо. Мислех даже да пиша статия по повода, но след като вие сте пуснали постинг – реших направо тук да напиша какво точно ме смути в този конкурс, пък ако искате ме изтрийте. Условията за т.нар. “конкурс” от телевизията-мама са толкова яки, че всеки предаден проект става собственост на бнт. Също така, никъде не е упоменато, че премираният проект ще бъде избран за изпълнение, а напротив – бнт си запазва правото да си избере който си иска за изпълнението (нали се сещате – награждаваме трима, колкото да не е без хич, пък после си правим каквото си знаем). И още – за първо място имаме 3000 лв, за второ 1500, за трето 500. Това са пари като за студентски или академичен конкурс, но за интериор на бнт не подхождат. И още – бнт като каква телевизия, извинете, се явява – като частна ли, че си прави каквото си знае, като държавна ли, която се съобразява със законите и наредбите – никой не знае. И не на последно място – този конкурс няма ГРАМ легитимност. Никаква гаранция, че участниците няма да си загубят времето за “шайка тулупи”, както добре го е казал градинко. Ни представител от саб, ни от каб, ни дявол. Само някаква идея да се “вкарат младите в играта”, за да избягаме от образа на закостенялата структура, позната на всички, заради което и най-вероятно са се обърнали към вас. Лошо няма ама не е достатъчно. Ще прощавате за дългия пост, ама тая работа с тия конкурси вече на нищо не прилича.

 4. WhATA (11 юни)

  @mok, това не е архитектурен конкурс, за да има нужда от представител на САБ и КАБ за легитимност. Конкурсът е по-скоро за дизайн и сценография — и ако участват архитекти, те ще правят именно дизайн и сценография.

  Смятаме, че е добра практика да се правят конкурси и за най-дребното нещо, ако инвеститорът може да си го позволи — за къща, за навес, за офис, за столове и маси в офиса. Всеки сам решава дали участва.

  А дали си си изгубил времето — във всеки конкурс, ако не спечелиш награда, на практика си си изгубил времето (а в някои губиш и пари).

  За наградите си прав — малки са.

  А за това, че първо си бил обнадежден, но когато си видял, че участваме в журито, ти е станало странно — спокойно, имаме само 1 глас (от 7).

 5. mok (11 юни)

  Именно, именно – само 1 от 7 – глас в пустиня. Това имам предвид – че вашето присъствие в журито нищо не променя. Ако съотношението беше 6:1, а не 1:6 щеше да е друго, но.. да не се повтарям в частта за “разчупването” на закостенялото. Както и да е – дано да излезе нещо добро, стискам палци.

 6. Creator (18 юни)

  mok 6:1 за кого?
  Изобщо как си представяте “добрия състав” на журито на средностатистически конкурс за дизайн и архитектура?
  Аз със сигурност не виждам хора от КАБ и САБ в него (те може да са в техническата комисия макар че едва ли ще се съгласят).Смятам и ,че архитектите не трябва да са мнозинство за да не става : конкурсът се инициира от архитекти, прави от архитекти,оценява се от архитекти ,има някакво чисто архитектурно награждаване ,а обществото и възложителят не се интересува от въпросния проект.
  Аз от толкова много конкурси които съм гледал(на някои участвал) никога не съм виждал възложителя да се ангажира ,че ще изпълни първопремирания проект.

 7. работара ( 7 юли)

  Интересно ще е какво ще се получи и кой ще е победителя. Дано този път да е някой, който го заслужава, а не поредната връзкарска история.

 8. gb (23 юли)

  Много ми харесва, че сте публикували портоколите на журито. Коментарите към проектите са много точни. Според мен в конкурс се участва не само заради възможността да го спечелиш, а и за да си свериш часовника и да понаучиш нещо като се сравниш с други за една и съща задача. При повечето БГ конкурси не само не се прави, а и не показват нищо освен победителя. Според мен това е неуважение на труда на останалите участници.

 9. гого (23 юли)

  Архитектурният конкурс трябва да е съгласуван с КАБ(за да няма нередности), но за мен е проява на голямо нахалство шефа на КАБ да участва като жури само в качеството си на такъв. Това все пак е професионална организация, която пази интересите на гилдията не и е работа да оценява. Как камарата ще те защити при нечестен конкурс, когато шефа и се е нафръцкал пръв оценител в него? Но това е друга тема…

 10. Creator ( 1 август)

  Поредният “виртуален конкурс”, или на разговорен език “кьорфишек”.Така и не разбрах от протокола на журито защо никой проект не е избран за изпълнение и то след като проектите бяха доработени под “тяхното вещо ръководство”.Всъщност какво се случва със самото студио – остава в този си вид или……?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории