Конкурс площад Централен, Пловдив — какво ново

от WhATA, 9.01.2014 | 5 коментара

Преди 2 месеца обявихме, че участваме в организирането на международен конкурс за обновяването на площад Централен в Пловдив. И пуснахме онлайн анкета, за да проверим нагласите и очакванията на хората.

В анкетата се включиха 2543 ентусиасти, а резултатите вече са достъпни за всички. Благодарим ви. Не знаем за някой обществен проект досега толкова хора да са дали мнението си (Бърза клюка: оказа се, че феновете на “Стружката” са 2 пъти повече от хейтърите ѝ).

Кога, кога, кога?

Мнозина ни питат кога ще бъде обявен конкурсът и откъде могат да изтеглят заданието. Е, трябва да потърпят още малко.

Проектозаданието мина през (бурно) обществено обсъждане в една зала на Община Пловдив в края на ноември, беше разкостено от многоуважаемата пловдивска архитектурна колегия, но вече, по-здраво и силно, пое по своя път между институциите, от които зависи финалното му одобрение. А те не са малко.

Скоро

Ако всичко върви по план (и някое черно Задкулисие не му мине път), вярваме, че има шанс конкурсът да стартира през февруари. Естествено, вие ще сте сред първите, които ще разберат.

А ако искате да сте съвсем в час с новините и нещата “от кухнята”, следете страницата на конкурса във Facebook.

***

И не забравяйте — конкурсът си е конкурс, но до края на гласуването за годишните ни награди WhATA Awards остават 7 дни.

Коментари

 1. # (13 януари)

  Чудесно е, че търсите обратна връзка. Всъщност цялата тази кампания повдига няколко въпроса:

  1. До каква степен анкетата ще повлияе на преценката на журито при оценяване на проектите? Например въпроса с туристическия информационен център, ако ще има такъв, би било редно да присъства в заданието. Както и ако има улична търговия, и други дейности, също би било редно под някаква форма да присъстват в заданието.

  2. Как е решен въпросът с околните пространства? Площадът освен като нещо самостоятелно е част и от по-голяма градска територия, с която комуникира. Има ли градоустройствена концепция за съседните територии и ако да, тази информация ще бъде ли публична?

  3. Как са решени спорните въпросите? Например въпросът с преустройството на градската градина в съседство на площада. Преустройство което се явява потенциална конфликтна точка, предвид негативните реакции срещу наложения от градската управа проект за преустройство. Другият спорен въпрос е за археологията между централната поща и горепосочената градска градина. Доколкото знам за работа с археологически обекти в България се иска някаква допълнителна квалификация (ако бъркам, моля някой да ме поправи). В този ред на мисли, до февруари ще има ли яснота какво и как ще се експонира, разбирайте утвърден проект който участниците да включат в общата си концепция?

 2. # (13 януари)

  Само малко допълнение към предния коментар. В интернет излезе информация, че е имало обществено обсъждане на проекто задание, но никъде не откривам въпросното задание.

  Препратката в тази статия не води до никъде:

  edno.bg/blog/ploshta…

  В крайна сметка какво се е обсъждало и каква е причината, предварителният вариант на заданието да е неоткриваем в интернет?

 3. WhATA (13 януари)

  #, ето малко отговори:

  1. Конкретните задачи в заданието (инфо център, търговия, т.н.) са резултат от анкетата, изискването на възложителите (общината) и регулациите, които действат за мястото. Освен това резултатите от анкетата ще са достъпни за участниците в конкурса.

  2. Конкурсът не включва само площада, а има малко по-широк обхват. Но да, в заданието присъства информация за околното пространство — функции, собственост, археологически обекти, транспортна схема, пешеходно движение, подробно описание и снимки, историческа информация.

  3. Доколкото знаем от общината, проектът за Градската градина е одобрен и предстои изпълнението му. В заданието ще има линк към него, ако нещо друго не се случи до обявяването на конкурса (или уточнение, че е спорен въпрос, ако остане спорен до началото на конкурса). Относно археологията, от участниците се иска да предложат обща идея как тя да се експонира и направи достъпна. На следваща фаза (технически проект) печелившият екип ще привлече необходимите специалисти.

  4. Предварителната версия на заданието вече не може да бъде видяна, защото по нея има сериозни промени. Очаквайте финалното задание при обявяване на конкурса.

 4. ВГ² (13 януари)

  Дано и сроковете да са изрядни, че задачата си е доста голяма.

 5. x2805 (20 януари)

  Много ми е интересно как ще оправят разкопките под и до пощата – собтвеност на Пещерска…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории