Къща на място

от Жана Стоилова, 9.03.2009 | 3 коментара

Каква къща да си направим, ако имаме малък стръмен парцел без гледка, а съседите са толкова близо, че можем да си подаваме сол през прозорците?

Скоро попаднахме на един пример в село до София.

Когато видяхме къщата, се сетихме, че беше публикувана в сп. Наш дом преди години. Повечето снимки там бяха от интериора, но се споменаваше, че хората от селото я наричат “трафопоста”.

На нас ни харесаха няколко неща:

Ситуацията

Тъй като парцелът е много малък, а къща все пак трябва да има, контурът на къщата повтаря формата на парцела. Така площта, която се застроява, е максимална.

Отворите

Гледка няма, освен тази към обора на съседа. Затова и прозорците са сравнително малки, с изключение на една южна витрина на първия етаж, която гледа към... подпорния зид в двора. Дали е тъмно? Не знаем, но може да се провери в сп. Наш дом, бр. 2 от 2006. Има ли го някой? (Ние изгубихме нашия.)

Детайлите

Външни щори затварят прозорците, когато никой не живее в къщата. Техният механизъм е скрит зад каменната облицовка, за да няма по фасадата нищо излишно.

Коментари

 1. И.Е. Станков ( 9 март)

  Интересно попадение.
  Харесва ми контраста с голямата къща с куличка там някъде отзад.

  От друга страна, соц-модернизма с разбити стъкла пред къщата хармонира добре. Винаги съм бис със смесени чувства към отявлено модернистичните соц. сгради в почти всяко бълагарско село.

 2. Creator (10 март)

  Първото нещо което ми идва на ум е защо са стройли там толкова добра къща.Второто което се сещам е източните къщи който обичат да правят в момента в китай с вътрешен двор обърнат към себе си – това май е най-доброто решение ,но нашето законодателство не го позволява.Третото е също в смисъла на второто и то е защо не са сложели прозорци за горно остъкляване – то вече е крупна загадка и мисля минус на проекта :(

 3. Mitko Simeonov (11 март)

  “вътрешен двор обърнат към себе си – това май е най-доброто решение ,но нашето законодателство не го позволява”

  защо мислиш че законът при нас не го позволява и в коя наредба може да се провери ?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории