Какво се случва с конкурса за нова библиотека във Варна?

от WhATA, 9.07.2015 | 3 коментара

Лято е. И докато се вълнувате за бъдещето на Гърция, колко евро в кеш да си вземете за морето или пък се насилвате с новия сезон на True Detective, ще се опитаме — твърде не лятно — да напомним за един все още необявен конкурс.

Ако си спомняте, през април писахме, че отново ще работим с община, този път с варненската — за организирането на международен архитектурен конкурс за нова сграда на местната библиотека “Пенчо Славейков”. Пуснахме анкета за четенето и обявихме, че конкурсът ще стартира в края на май. Естествено, това се оказа твърде оптимистичен срок.

И все пак, ако тогава сте решили да участвате, бързаме да ви успокоим — конкурс ще има. Заданието е почти готово, а в момента адвокати се потят върху правната рамка и процедурата по предаване.

Защо е толкова трудна правната рамка? Защото конкурсът трябва да е хем по ЗОП (законът за обществени поръчки, който де факто регламентира всички по-големи харчове на българските общини), хем международен и точно тук е адвокатската главоблъсканица. За нас “международен конкурс по ЗОП” е почти оксиморон, защото конкурсите, обявени по ЗОП, просто няма как да станат лесни, удобни, онлайн и секси, не и докато законът съществува и се прилага в настоящия си вид. И все пак сме решили да направим всичко необходимо, за да имаме конкурс лесен за участие от чужбина, достатъчно популярен и едновременно с това гарантиращ максимално кратък път до сключването на договор с победителя. (В тази връзка, трябва ни и лобист в парламента за поправката “WhATA” в ЗОП, но за това — друг път).

Следва тестване на заданието с архитекти (които няма да участват след това), съгласуване с Общинския съвет на град Варна, превод и… стартиране.

Оптимистичният срок за обявяване е август, а за предаване на проектите — края на ноември.

В сайта на конкурса предоставяме подробен статус как върви подготовката. А ако искате да сте съвсем в час с новини и клюки от кухнята, следете конкурса и във фейсбук или в Twitter.

Безаварийно лято.

Коментари

 1. Владислав (10 юли)

  Звучи обнадеждаващо.
  Стилното лого на парцела е доста обещаващо.
  Дано да се получи готино задание.
  Успех!

  P.S. Проучване на библиотеки, построени в света през последните 10 години-WHATAF…?
  Да не ги давате като референции?
  Аз бих ви препоръчал – Stockholms stadsbibliotek на Gunnar Asplund

 2. Pavlov (16 септември)

  Добре де, конкурс има. Жури- архитекти от чужбина-добър избор, добри архитекти. Архитекти от Варна- архитекти от архитектурният отдел на тим? Само не питайте главният архитект колко професори го гониха от уасг като студент, що тройка изяде, що парцел прекрои за кинта като шеф на студио щтрих т.е тим. Що за избор за бг жури?, ама не сте виновни вярно е, други са ви ги натресли, така е,ама..международен конкурс

 3. Кръстев (24 септември)

  Ехоо, конкурса е обявен преди повече от седмица, защо в сайта мълчите???

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории