Изчезващи махали

от Жана Стоилова, 21.07.2008 | 14 коментара

Ако поне веднъж сте си имали работа с брокери, непременно сте чували следните изрази: „перфектна локация”, „комуникативно място”, „невероятна гледка”, „подходящо за инвестиция”. Не съм видяла и един имот в София, за който всички да са верни.

Но една изчезваща махала в Източните Родопи напълно отговаря на описанието. Изчезваща, защото няма нито един жител, а догодина къщите ще бъдат окончателно загубени сред къпини и храсти.

Махалата е почти невидима от пътя
„Перфектна локация”! Склонът не е стръмен, наблизо има поточе и извор с чешма. Къщите не се виждат от никъде — един човек от съседна махала ни упъти, така че забравете за нежелана компания.

Горски ягоди по пътя
„Комуникативно място”! До махалата се стига за около 30 минути пеш, по нелош черен път. Ягодите край пътя са допълнителната екстра.

Гледката
„Невероятна гледка”!

Къщите са за сериозен ремонт
Да, къщите са за ремонт. Но в случай, че искаш всичко да е по твой вкус, това е едно голямо предимство.

Махалата е електроснабдена
„Подходящо за инвестиция”! Веднага си представих едно дизайнерско село с около 5 къщи, за силно мотивирани клиенти.

Сигурна съм, че след бетонирането на утвърдените туристически дестинации, такива махали са нова възможност за зелено, тишина и спокойствие.

Аз бих си направила лятна къща на такова място. А вие?
Къде бихте си направили вила?

Коментари

 1. Силвия (21 юли)

  Това е моето място, на 15 км. от Мелник – http://12nosht.blogspot.com/2008/04/blog-post_28.html

 2. Антон (21 юли)

  Преди 2 години някъде и аз си намерих случайно изоставена махала в Източни Родопи, но не беше тази :) (поне на снимковия материал не личи да е тя)
  Моята сякаш беше по-хубава, защото беше на склона отгоре кацнала и имаше просто невъобразимо красива гледка от това място. Палаткувахме там, и беше вълшебно и на залез и на изгрев.
  Болезнено ми се прииска да притежавам цялото това място. От камъните на изоставените къщи спокойно можеше да се построи една голяма (и студена).

 3. nik666 (21 юли)

  http://picasaweb.google.com/nik666/WILUWD/photo#5014...
  Село Червен, Русенско ;-)
  Повечето селца в природен парк Русенски лом са на изчезване, официално някои имат население от по около 30 човека. Чак се чудя как не са ги налазили масово чужденците

 4. Deny (21 юли)

  И аз знам една такава махала близо до Широка Лъка. Дано е непокътната или открита от готини хора.
  Иначе подобни селца има след Кюстендил посока сръбската граница. Вълшебно е и бих имала не само лятна къща там!
  Разходка из Добруджа също би довела до откриването на подобни места. За жалост там голфа е на мода :(

 5. shn (21 юли)

  Да, очертава се това да стане, nik666. След сеира на Нормън Фостър, вече не се учудвам на нищо. Все пак дебеловрати инвеститори има. Много ми харесва тази картинка
  http://whata.org/images/368.jpg
  както и идеята. В чуждите страни съм виждал как архитекти правят подобни “селца”. Купуват даден парцел сред природата и върху него построяват къщи, където да живеят със семействата си и ателие, но едва ли ще се сетя името на точния проект, в Германия е.
  Проблемът в повечето случаи е инфраструктурата.

 6. Стела (21 юли)

  Аз бих станала съседка в тази дизайнерска махала:)

 7. ихааа (22 юли)

  И аз и аз :) все повече почвам да ценя такива възможности. Даже съм набелязъл едно местенце близо до един язовир. Определено това е мечтата на архитекта, да създаде малко селище от нулата подчинено на неговите ценности :)

 8. Ицо (24 юли)

  Вече имам пет вили. Една за понеделник, една за вторник .... петък, а събота и неделя ще съм на палатка на морето. Най-трудно се поддържа палатката – домързява ме, но вилите, тях ги мразя защото докато ги почистя, да сменя чаршафите да разръчкам градинката и трябва да ходя на другата, затова купувайту къмпери. Ще видите много махали и морета и не само БГ

 9. R (29 юли)

  Ицо и аз от тази ситуация се опасявам.
  Инвестираш в лятна къща, а после се оказва че не можеш да я потдържаш. А да живея на място откъснато от цивилизацията за повече от седмица все още е непосилно за мен.
  Жана, чудесно местенце. С удоволствие бих го посещавал за уикендите с приятели, но ако някой друг се грижи и го потдържа.
  Струва ми се, че варианта да се съхрани и доизгради средта с реконструкция на съществуващите къщи е по добър от това да се съзаде нова среда.

 10. Васил (11 февруари)

  Моето “село”, “махала” или по скоро вече него броят за колиби, се казва Дуганово/там наблизко гнездят и ежедневно прелитат орли и така е останало, името, още от турското робство/ в централните южни Родопи, близко до границата с Република Гърция е точно копие с описаното от Вас, селце тихо просторно с безкрайна зеленина. Немога да споря кое е по хубаво Вашето, което сте открили или моето и не е необходимо, но си струва всеки да остане за ден два на такова място :)

 11. алекс (18 април)

  Одобрявам възстановяването на такива махали,както и летните къщи,но не бива да изключваме набезите на едни мургави хора,наричащи себе си по един начин,а ние ги наричаме по друг.

 12. Цветелина (25 януари)

  с. Тънки-рът, Еленски балкан. Вече се е превърнало в махала.

 13. Даринка (26 април)

  Тънки рът е едно райско кътче в Еленския балкан. Елате го вижте и ще се влюбите в природата и местността.

 14. Мария Георгиева ( 6 януари)

  Пиша 10 год. След първия коментар. Сега селата с празни къщи са повече но желаещите намаляха.9

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории