История за модерна архитектура в американския Среден Запад

от Жана Стоилова, 12.02.2010 | 8 коментара

Когато се говори за американския Среден Запад аз си представям самотна кола по прашен и напечен път. Колата влиза в малко градче с празни улици и запуснати дървени къщи, а няколко местни безделници я проследяват с ленив поглед.

Ако някъде в картинката бъркам, това е защото не съм била в Средния Запад. И доскоро не бях чувала за тамошното градче Columbus, Indiana.

Наричат Columbus архитектурна Мека. В градчето с около 39 000 жители има над 60 сгради определени за примери на модернистичната архитектура, а 6 от тях са обявени за National Historical Landmarks.

Всичко започва с една църква

През 1937-а J. Irwin Miller, филантроп със слабост към модернистите и съосновател на компания, произвеждаща дизелови двигатели, възлага на Eliel Saarinen да проектира църква в Columbus.

Идеята му, че архитектурната среда е важна за качеството на живот на обществото, постепенно става популярна в града, набира последователи и през 1954 е създадена фондацията Cummings Engine Foundation, на името на компанията на Miller.

Ако архитектът е известен — ние му плащаме, ако не е — плащаш сам

Фондацията е установила проста схема за насърчаване на качествена архитектура — когато някой иска да построи обществена сграда в Columbus и си избере архитект от списък на фондацията, тя плаща хонорара на архитекта. В списъка са включени предимно големи имена — Harry Weese, Richard Meier, I.M. Pei, Venturi & Rauch.

От днешна гледна точка схемата е малко спорна, защото не дава възможност на млади и неизвестни архитекти да проектират (за разлика от конкурсите например).

Но практиката показва, че този механизъм е осигурил на малкия провинциален град голяма архитектурна слава и завидно наследство за следващото поколение.


Сградата на First Christian church, която Miller възлага на Saarinen. Тя е една от първите модернистични църкви в Щатите.


Cleo Rogers Memorial Library от 1969 на I.M. Pei. На общественото пространство пред нея е скулптурата на Henry Moore — Large Arch.


Сградата на AT&T/SBC от 1978 на Paul Kennon е вече постмодерна с огледални стъкла и цветни тръби.

Архитектурен туризъм — новият поминък

Днес в Columbus си пазят наследството и печелят от него. Архитектурният туризъм е сред приоритетите на общината, а се говори, че преди време в училищата е имало предмет четене, писане, аритметика и архитектура.

Градът е бил домакин и на церемонията по връчване на Pritzker през 1994.

Не знам дали схемата с плащането на архитектурните хонорари от Cummings Engine Foundation още работи, но общината не спира да строи и планира нов конферентен център, закрито игрище, хотел. Сигурно ще си струва да се видят.

Опитах се да се сетя за подобен град в България. Не се сетих, сигурно защото си нямаме филантропи и фондации, вярващи в обществената значимост на архитектурата и в нейната роля, различна от тази да ни осигури някакъв покрив над главата.

Коментари

 1. боянчо (12 февруари)

  Вие сигурно се шегувате :) Има ли в България повече от 1000 човека, които да могат да оценят модернизма и плюсовете , които този тип градска среда носи на обитаващите я? В България има прекрасни модернистични сгради, строени главно в периода 1940 – 1970, но попитайте хората преминаващи покрай тях на улицата и ще чуете “много е соц”, “скучно”, “не бях я забелязал” и т.н. Така че да давате такъв град за пример какво трябвало да се прави и в БГ е като да сравнявате Желязната Лейди с Бойко Борисов – Железният :) Дайте некое репортажче за Дагестан, Иран, Тюркменистан – това е по-близо до нашата действителност

 2. Владимир Карапетров (12 февруари)

  Боян, не си прав, качествената архитектура се цени, това че част от хората не обръщат внимание на заобикалящата ги среда, е по ред причини. Да не мислиш, че в споменатия град или в Щатите и в Западна Европа всички се интересуват от архитектура и в частност от модернизъм. Също така не мисля, че има друг такъв град (като идея). За мен са направили един експеримент който се е оказал успешен. Но за това се искат сериозни инвестиции и умисъл.
  Щя се отнася до пренебрежителното отношение към България като цяло – това е обществен проблем! Докато не престанем да се сравняваме и не започнем да говорим и правим нещо за родината си надали ще се промени нещо.

 3. Ина (12 февруари)

  Изключително интересна история :)

 4. Creator (15 февруари)

  Готино.Направо ми се приходи до там :)

 5. bLogHouse (17 февруари)

  Посетих Columbus преди 12-ина години. Тогава беше разочароващо. Сградите не ме впечатлиха особено, но и шедьоври да бяха, пак щяха да са по-скоро като експонати в изложба или музей. Това, че печелят от туризъм не говори много за качеството. Макдоналдс също е печеливш.

 6. Ина (17 февруари)

  @bLogHouse, интересно ще ми е да разкажеш кое по-точно те разочарова, както и какви са били очакванията ти :)

 7. агжгажт (17 февруари)

  Любопитно ми е, какво бихте казали вие, архитектите (от WHATA и не само), за комплекса Албена (знам, че имаше такъв пост преди време) и за Димитровград (който наскоро доби неочаквана актуалност)?

 8. bLogHouse (17 февруари)

  @Ина, очакванията ми бяха да бъда очарован :)
  А по-сериозно – за пореден път се убедих, че само сградите, дори когато са проектирани от големи авторитети, не правят града. Това, че на единия ъгъл имаш пожарна от Вентури, на другия – църква от Сааринен, не спомага за преодоляване безхарактерността на средата, напротив, засилва я.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории