История с amazon и щастлив край

от Николай Ангелов, 28.01.2008 | 14 коментара

В този пост не се говори за архитектура, а за една поръчка на книги и филми от amazon и приключенията около нея.

Amazon.com са точни

Често поръчвам от amazon.com и винаги всичко е идвало навреме и без проблеми. Вярно, чака се доста, все пак нещата идват от Америка за около месец със стандартната доставка, но винаги пристигат на обещаната дата.

А amazon.co.uk?

Миналия месец реших да пробвам британския amazon (amazon.co.uk). Поръчах 4 DVD-та и 2 книги. По-скъпо е отколкото в американския, но нещата трябваше да дойдат за 1 седмица, на 21 декември, точно преди Коледа. А и DVD-тата могат да се гледат в Европа.

На 21 декември обаче пратката не пристигна. Проверих в пощата. Забавяне заради празниците, реших аз.

Втората седмица от януари все още я нямаше. Пак проверих в пощата.

Къде ми е поръчката?

Писах на amаzon. Очаквах да кажат, че това е по вина на пощите и нищо не могат да направят, след като съм избрал пощенска доставка, а не куриер. Но те не казаха това. Предложиха ми да си избера дали да ми пратят отново нещата на техни разноски или да ми върнат парите.

Същия ден обаче, преди да им отговоря, дойде бележка да ида в пощата за колет. Явно оригиналната пратка беше дошла.

Къде ми е DVD-то?

Отидох в пощата, получих си кашончето. Оказа се, че стои там от 28 декември (а бях ходил да проверя в началото на януари и ми казаха, че го няма). Но по-лошото беше, че едно от DVD-тата лисваше. Ебаси каръшката поръчка!

Шефката на пощенския клон ми обясни, че нищо не може да се направи, защото това не е препоръчана пратка и не може да се проследи. И са ми били пращали известия за колет, но явно не съм ги получавал.

И amazon.co.uk са точни

Отново писах на amazon. Същия ден ми изпратиха напълно безплатно липсващото DVD и този път не по пощата, а с UPS. Получих го след няколко дни. Когато видях фактурата от 0.00 британски паунда, ми стана весело, сякаш съм получил подарък (а си бях платил, но един месец преди това). Ако им бях казал, че цялата поръчка не е дошла, щяха да ми я пратят цялата.

И кое е странното тук?

Един американец би ме погледнал неразбиращо какво чудно виждам в цялата тази история. Дори ще ми каже сигурно, че е трябвало да съдя amazon, да искам нещо повече от повторно изпращане, ако това е било коледен подарък, направо са ми развалили Коледата и т.н.

Но аз съм в България и все още се учудвам, когато някой се отнася нормално с мен като клиент.

Край на рекламата.

Коментари

 1. Ирина Марудина (28 януари)

  Същото отношение от National Geographic – поръчах си книга от там преди около 3 години. Пратката трябваше да дойде за 8-12 седмици или нещо от сорта – месецИ, но реших, че си струва, а и не ми трябваше спешно (една книга за Египет).

  Мина крайния срок от 4 месеца, книга няма. Писах на National Geographic и на другия ден бях уведомена, че пращат втора книга. В същия този ден получих известия за оригиналната пратка!

  Някои познати ми се зачудиха защо, но аз си уведомих веднага National Geographic, които благодариха и обясниха, че спират втората пратка (която явно тъкмо е щяла да напусне склада).

  А преди 3 години това доверие ми изглеждаше още по-невероятно!

  П.С. Дисковете от Amazon.co.uk ми пристигат за 4 дни обикновено с нормална пратка.

 2. Николай (28 януари)

  Същата история :)

  Но 4 месеца за доставка звучи могъщо, представям си параход, който пори славно вълните на Атлантика, Пасифика или откъдето там идва.

  А сигурно е нормално 4 дни от UK и може би наистина е имало забавяне заради празниците в моя случай.

 3. Борисио (28 януари)

  Това за съденето е прекалено и никой американец няма да ти препоръча нещо подобно. За нас (американците) подобни случки не са рядкост. Пращали са ми 3 пъти една и съща пратка безплатно, която Федекс пропусна да достави.

 4. Боян Юруков (28 януари)

  За тях загубата на няколко евро са нищо спрямо спечелването на добър клиент и тази реклама, която ти им правиш в момента. Затова имат този подход. Пазарувам при тях от години и съм много доволен. И в България ще тръгнат нещата така. Въпрос на време и на това, колко ние клиентите ще си го търсим.

 5. tarelka (30 януари)

  amazon sa korektni…barzi,smeli sra4ni sa…!

 6. valkoto ( 9 февруари)

  Напълно съм съгласна с Борисио. Ако искаме отношението към нас да е като към клиенти трябва да си го търсим, за да го получим. Така постепенно ще научим българските фирми предлагащите услуги и продукти да се отнасят с нас като “клиентът цар”, който им носи печалба, а не като към поредният парцал.

  Аз не съм фенка на американците и техният подход към нещата, но техният customer service (колкото и изкуствено преувеличен и прекален да изглежда), както и европейският (визирам ирландския, но съм сигурна, че и на други места е така) е достоен за уважение :) Много се надявам “да ги стигнем” и по това, а не само по цени.

 7. Andreytcho.cum (25 март)

  Аз пък нищо не мога да си купя от Амазон UK казва че не може да се ship-ва до България. Ти как успя?

 8. Николай (25 март)

  Зависи какво поръчваш.

  Аmazon.com и amazon.co.uk доставят до България само книги и дискове (май). Ако се опиташ да поръчаш техника или дрехи примерно, ще ти кажат че не може.

  Но за книги, поне при мен, няма проблем. Просто се логнах в .co.uk с акаунта си от .com. Пазеше ми се българския адрес на който бях поръчвал от .com. И ми прие поръчката.

 9. Ивелин Пенчев (27 януари)

  Интересно... Аз също имам много положителни отзиви за амазон. Наскоро поръчах няколко книги от там. Първата пратка – добре, пристигна 1 ден след определеното от амазон (USA). Да, ама втората я намаше... Две седмици след определената дата, аз писах на амазон и те ми върнаха парите. И точно 2 дена след това получих бележка от пощата... Сами се досещате, защо. Та, писах пак на амазон, при което те не само бяха толкова мили да си вземат пак парите(малее как звучи :D ), но и не ме таксуваха за доставка (поради забавянето). Просто бях на седмото небе. Никой до сега не се беше отнасял с мен така.

  Напълно съм съгласен с автора за правилното отношение към клиента.
  Към всички гадни отнасящи се персонали в България : За бога, ние Ви правим оборота.
  “\n”

  Ивелин Пенчев

 10. вели ( 5 февруари)

  И на мен ми се случи абсолютно същото. После четох подробно общите условия на пощите и всъщност това е пратка с обозначена стойност (всички на амазон са такива) и в този случай към нея трябва да се отнасят като към препоръчана, т.е. да ти издадат документ, че липсва нещо от нея, още повече, че съдържанието е описано. За това нещо можеш да се оплачеш и на комисията за защита на потребителя. Всичко това ми е To do list :) да видим кога ще им дойде реда. ( и на мен амазон ми изпратиха липсващата част от пакета).

 11. КЗП ( 6 юли)

  Моментът е СЕГА. Подайте оплакванията сега! Не утре, не в някой слънчев ден, а сега! Пощите превъртат по 1 млрд (да, правилно сте разбрали – един милиард лева) оборот месечно и им дреме за нашите проблеми!
  Дано КЗП се раздвижи. Нали за това са създадени…

 12. Globalen ( 4 декември)

  Не разбирам какъв им е проблема на хората с пазарването? Всичко си е измеслено- кредитната карта ти дава пари дето иначе нямаш, интернет ти дава сигурност дето иначе нямаш,сайтове като http:// www. viaddress .com/ ти дават адреса, който също по принцип нямаш… и – воала! Вече си американски гражданин, с пазар колкото на целия континент…

  Аз това практикувам и съм много доволен. Пък после ще му мислим, все пак – веднъж се живее!!!

 13. Bastor ( 8 януари)

  Наскоро и аз си поръчах едни книжки да видим дали ще дойдат. ^^

  Поне ме изпълваш с оптимизъм, че по един или друг начин ще дойде. Ама това си е customer care, а не като нашенските фирми – да се редят кой да ти го набие първи и по-силно.

 14. Филип. (25 ноември)

  Имах една такава история с две флашки от Австралия. Мина последния ден на срока за доставка. Писах им 2-3 дни след това, и ми предложиха да ми изпратят други или да върнат парите. Приех да изпратят други. А на следващият ден флашките пристигнаха, и писах на доставчика, ако не ги е изпратил вече, да не ги праща, а ако ги е изпратил, да се разберем да си платя и другите. 64G ми дойдоха по 10 лева доставени в София.
  Доставчика ми благодари, че съм проявил коректност.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории