От последните 10 дни: Готварска книга на ИКЕА, къща от филм, SAW

от Жана Стоилова, 5.10.2010 | 2 коментара

Отдавна не сме писали в тази рубрика. Чак се притеснихме — как така нищо не ни впечатлява напоследък. Но, след дълга пауза, ето няколко неща, за които си говорехме тези дни.

Готварска книга от ИКЕА

След като обзаведоха домовете ни, от ИКЕА са решили и да ни сготвят. Наскоро излезе готварската им книга “Homemade is Best”, в която рецептите не са написани, а са фотографирани, от Carl Kleiner. Като се има предвид че в книгата няма думи, имате шанс дори малкото ви дете да опече кекс за закуска.

Къща от филм

Преди месец Павел Янчев ни препоръча да гледаме филма Ghost writer. Е, най-накрая го гледахме — от миналата седмица е по кината в София под името “Писател в сянка”. Доста добър трилър на Роман Полански, но нашето внимание беше основно върху къщата на политика Адам Ланг.


Къщата е построена буквално на плажа.


Входът и дървената облицовка.


Интериорът — страхотна стълба с конзолни стъпала.


И голяма витрина без нито един профил дограма.


Гаражът е умалено копие на къщата.

На къщата всичко и е на място — мащаба, формата, интериора, огромните цели стъкла, материалите. Впечатли ни външната облицовка от малки дървени плочи. В други кадри от филма се вижда, че и по-старите къщи в района са със същата облицовка.

Хубаво е когато в страхотни нови къщи се използва традиционна технология.

Софийската седмица на архитектурата

Събитието ще бъде от 15 до 22 окромври, темата на форума е “В периферията”, а куратор тази година е Георги Кътов. Преди няколко дни от сайта научихме програмата. Лекторите са предимно от бившите соц страни — Румъния, Естония, Словения, Хърватска, Полша, — вероятно заради темата. Миналата година ни харесаха точно такива “периферни” участници, докато “централните” бяха предвидими.

С интерес очакваме и изложбата “20 години частна архитектура в България”. Ще бъде поучително.

Коментари

 1. Павел ( 5 октомври)

  Аз наивно си мислех, че къщата съществува и просто е използвана за декор.
  Оказа се, че поради забраната на Полански да влиза в Щатите, сцените с къщата на Марта‘с Винярд са снимани на германския остров Силт. Къщата е изцяло декор, а пейзажните сцени през прозорците са снимaни със зелен екран.
  Може и профилите за дограмата да са били зелени… :-)

 2. Ина (11 октомври)

  Първокурсниците от ВИАС определено могат да се учат на композиция от готварската книга на IKEA. Адски вдъхновяващо :)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории