Каква я мислехме, каква стана: Германското училище на бул. Адолф Хитлер

от Христо Говедаров, 5.05.2011 | 8 коментара

Ще започнем с малко история:

През 1931 година се организира архитектурен конкурс за сграда на “германско училище в София”. Поканени са 5 екипа германски архитекти и 5 екипа български: Фингов, Йорданов-Овчаров, Апостолов-Михайловски, Васильов-Цолов, Белковски-Данчов. Проектите са изпратени в Германия, за да бъдат оценени от жури, и конкурса печелят Белковски и Данчов.

Мнението на журито е, че те по най-добър начин отговарят на изискванията — икономична сграда, добро осветление, максимални размери на двора и покрито пространство, където да чакат подранилите ученици, дошли преди училището да е отворено.

Последното изискване в днешно време е напълно излишно.

Каква я мислехме…

Сградата е завършeна през 1934 година и се намира на бул. “Адолф Хитлер” (всъщност булевардът се нарича така от 1940 до края на войната).

Всички стени и тавани вътре са измазани с обикновена варова мазилка, подовете са с мозайка, а отвън мазилката е варо-циментова и влачена. Приземните етажи са облицовани с церовски плочки. Аскетично и подредено.

Архитектурата е типична за модернизма — категорични обеми и функционални отвори.


Германското училище при построяването му през 1934.

…каква стана

Днес това е сградата на Националната музикалната академия “проф. Панчо Владигеров”, на бул. “Евлоги Георгиев”, близо до бул. “Мадрид”.

Вниманието ни привлякоха двете розови фасади — забавно е съчетанието между предишната функция на сградата, фактът, че се е намирала на улица с името “Адолф Хитлер”, строгите форми от модернизма и новият цвят.

И тъй като боята е стигнала само за две фасади, когато погледнете отстрани, може да направите сравнение между новата мазилка и оргиналната.

След като ни стана забавно обаче, ни стана и тъжно — заради нелепата надстройка на по-ниската част и заради шарените надписи над партера.


Бившето германско училище сега е музикална академия. Две от фасадите са боядисани в розово.


Добре, че са оставили оригиналната мазилка на страничните фасади за сравнение.


И на задната фасада.


Розовата мазилка не е била достатъчна, а са направили и надстройка, при това доста неумела.


И неизбежните надписи, табели и реклами.

***

Сега да не си помислите, че искаме всички училища в България да са сиви. Напротив. През соца те бяха предимно сиви, както и повечето сгради у нас всъщност. Но към класиките сме чувствителни, особено след като в последните двайсет години ги реновират основно в жълто и розово (отново по примера на повечето сгради).

Коментари

 1. gradinko ( 5 май)

  Любимият на българските домакини цвят препикана сьомга…

 2. Михаил ( 5 май)

  Тъй като съм израснал в съседната кооперация (даже си си вждам балкона на едната снимка), мога да кажа няколко неща.
  Безумната боя не е от сега – всъщност сградата беше тревисто-зелена (!) откакто я помня. Не съм питал майка ми дали преди това е била с друг цвят, но ще я питам, стана ми интересно. Тя също е родена там и няма как да не знае. Фасадата откъм вътрешния двор мисля че никога не е била с друг цвят – детската ми градина гледаше натам и винаги ми е сивеела
  Пристройката също не е нова. Или за да бъда по-точен имаме две пристройки. Едната – с прозорците – се появи доста отдавна – не помня точно но беше в началото на 90-те. Другата – по-малката на ъгъла на покрива е по-нова.
  Има и други пристроявания във вътрешната част, но те са от соц-ерата.
  А боята ме изненада и мен – не бях минавал от известно време оттам и не знаех че са ударили розово след зеленото (което вече беше така или иначе много зле, десетилетия след като е било нанесено)

 3. Маргарита Иванова ( 6 май)

  Вие какъв цвят предлагате?Интересно е да видим Вашето предложение?

 4. анета ( 9 май)

  все по-убедено вярвам, че този цвят го продават на промоция. По друг начин не мога да си обясня използването му.

 5. И.Е. Станков ( 9 май)

  На мен пък ми прави много добро впечатление, че новата дограма имитира по форма старата. Нещо, което рядко се случва при реновиране на стари модернистични сгради.

  А няма по грозно нещо от стара хубава модерна сграда със стандартна нова ПВЦ дограма. Черчеветата правят половината сграда, но това малко хора го осъзнават.

 6. веси ( 9 септември)

  този блог е чудесен, защото показва неща, на които не сме обърнали внимание.

 7. Кико (18 ноември)

  По принцип, аз съм за запазване на оригиналния цжет на сградите, най-малко от уважение към архитекта или архитектите, които са я създали.

 8. мазилки магазин (22 декември)

  Германците с този Хитлер имат доста лоша слава и минало не знам дали се гордеят с това.Но днешните хора не са длъжни да плащат данъците на техните предци и роднини в миналото.Тук ни пишете много интересни неща и се надявам да проследим какво ще се случи с това училище.Много ми е интересно в какъв цвят ще се направи, като според мен е добре да с е комбинира малко по тъмно със светло.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории