Каква я мислехме, каква стана: Германското училище на бул. Адолф Хитлер

от Христо Говедаров, 5.05.2011 | 9 коментара

Ще започнем с малко история:

През 1931 година се организира архитектурен конкурс за сграда на “германско училище в София”. Поканени са 5 екипа германски архитекти и 5 екипа български: Фингов, Йорданов-Овчаров, Апостолов-Михайловски, Васильов-Цолов, Белковски-Данчов. Проектите са изпратени в Германия, за да бъдат оценени от жури, и конкурса печелят Белковски и Данчов.

Мнението на журито е, че те по най-добър начин отговарят на изискванията — икономична сграда, добро осветление, максимални размери на двора и покрито пространство, където да чакат подранилите ученици, дошли преди училището да е отворено.

Последното изискване в днешно време е напълно излишно.

Каква я мислехме…

Сградата е завършeна през 1934 година и се намира на бул. “Адолф Хитлер” (всъщност булевардът се нарича така от 1940 до края на войната).

Всички стени и тавани вътре са измазани с обикновена варова мазилка, подовете са с мозайка, а отвън мазилката е варо-циментова и влачена. Приземните етажи са облицовани с церовски плочки. Аскетично и подредено.

Архитектурата е типична за модернизма — категорични обеми и функционални отвори.


Германското училище при построяването му през 1934.

…каква стана

Днес това е сградата на Националната музикалната академия “проф. Панчо Владигеров”, на бул. “Евлоги Георгиев”, близо до бул. “Мадрид”.

Вниманието ни привлякоха двете розови фасади — забавно е съчетанието между предишната функция на сградата, фактът, че се е намирала на улица с името “Адолф Хитлер”, строгите форми от модернизма и новият цвят.

И тъй като боята е стигнала само за две фасади, когато погледнете отстрани, може да направите сравнение между новата мазилка и оргиналната.

След като ни стана забавно обаче, ни стана и тъжно — заради нелепата надстройка на по-ниската част и заради шарените надписи над партера.


Бившето германско училище сега е музикална академия. Две от фасадите са боядисани в розово.


Добре, че са оставили оригиналната мазилка на страничните фасади за сравнение.


И на задната фасада.


Розовата мазилка не е била достатъчна, а са направили и надстройка, при това доста неумела.


И неизбежните надписи, табели и реклами.

***

Сега да не си помислите, че искаме всички училища в България да са сиви. Напротив. През соца те бяха предимно сиви, както и повечето сгради у нас всъщност. Но към класиките сме чувствителни, особено след като в последните двайсет години ги реновират основно в жълто и розово (отново по примера на повечето сгради).

Коментари

 1. gradinko ( 5 май)

  Любимият на българските домакини цвят препикана сьомга…

 2. Михаил ( 5 май)

  Тъй като съм израснал в съседната кооперация (даже си си вждам балкона на едната снимка), мога да кажа няколко неща.
  Безумната боя не е от сега – всъщност сградата беше тревисто-зелена (!) откакто я помня. Не съм питал майка ми дали преди това е била с друг цвят, но ще я питам, стана ми интересно. Тя също е родена там и няма как да не знае. Фасадата откъм вътрешния двор мисля че никога не е била с друг цвят – детската ми градина гледаше натам и винаги ми е сивеела
  Пристройката също не е нова. Или за да бъда по-точен имаме две пристройки. Едната – с прозорците – се появи доста отдавна – не помня точно но беше в началото на 90-те. Другата – по-малката на ъгъла на покрива е по-нова.
  Има и други пристроявания във вътрешната част, но те са от соц-ерата.
  А боята ме изненада и мен – не бях минавал от известно време оттам и не знаех че са ударили розово след зеленото (което вече беше така или иначе много зле, десетилетия след като е било нанесено)

 3. Маргарита Иванова ( 6 май)

  Вие какъв цвят предлагате?Интересно е да видим Вашето предложение?

 4. анета ( 9 май)

  все по-убедено вярвам, че този цвят го продават на промоция. По друг начин не мога да си обясня използването му.

 5. И.Е. Станков ( 9 май)

  На мен пък ми прави много добро впечатление, че новата дограма имитира по форма старата. Нещо, което рядко се случва при реновиране на стари модернистични сгради.

  А няма по грозно нещо от стара хубава модерна сграда със стандартна нова ПВЦ дограма. Черчеветата правят половината сграда, но това малко хора го осъзнават.

 6. веси ( 9 септември)

  този блог е чудесен, защото показва неща, на които не сме обърнали внимание.

 7. Кико (18 ноември)

  По принцип, аз съм за запазване на оригиналния цжет на сградите, най-малко от уважение към архитекта или архитектите, които са я създали.

 8. мазилки магазин (22 декември)

  Германците с този Хитлер имат доста лоша слава и минало не знам дали се гордеят с това.Но днешните хора не са длъжни да плащат данъците на техните предци и роднини в миналото.Тук ни пишете много интересни неща и се надявам да проследим какво ще се случи с това училище.Много ми е интересно в какъв цвят ще се направи, като според мен е добре да с е комбинира малко по тъмно със светло.

 9. Германофил (18 ноември)

  Не ви ли прави впечатление,че по времето на така настървено хуления Хитлер са създадени толкова неща, че човек би помислил, че е управлявал поне 20-30 години… А всъщност всичко е постигнато само за12 години, през които са организирани и две олимпиади – зимна и лятна, че и война са водили!
  Представете си какво биха постигнали, ако не ги бяха вкарали в тази война и не плащаха сега репарации, и т.н., в това число да хрантутят гърците и половината Европа, барабар с Израел…

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории