Брад Пит и село Бисер

от Жана Стоилова, 7.03.2012 | 34 коментара

Ако Брад Пит беше българин, историята за възстановяването на село Бисер можеше да прилича на тази на Lower 9th Ward в Ню Орлийнс.

Ню Орлийнс

През лятото на 2005 там са разрушени 4000 къщи след наводнение причинено от урагана Катрина. Две години по-късно Брад Пит посещава района, вижда, че нищо не е направено и създава фондация Make It Right, която да помогне да се построят 150 къщи.

Да проектират къщите са поканени световноизвестни архитекти — Adjaye Associates, Gehry Partners, Morphosis, MVRDV, Pugh + Scarpa Architecture


Някои от вече построените къщи в Lower 9th Ward, Ню Орлийнс .

Участват и местни фирми. Задачата е къщите да бъдат еднофамилни и двуфамилни, енергоефективни, финансово достъпни и устойчиви на евентуални бъдещи бедствия. Материалите трябва да са нетоксични и да могат да се използват отново. И, разбира се, търси се дизайн, адекватен за началото на 21-ви век.

Архитектите взимат задачата присърце, отделят от времето си, за да посетят квартала и да говорят с хората за техните нужди и желания. След това правят проекти.

В момента вече са построени 75 къщи. Всички те имат LEED Platinum сертификат за зелено строителство и според U.S. Green Building Council, това е най-голeмият зелен квартал от еднофамилни и двуфамилни сгради в света.

Село Бисер

Да, но Брад Пит не е българин и по всичко личи, че изискванията и очакванията от новопостроените къщи в село Бисер не са много.

Преди десетина дни се разбра, че фирмата Респект 93 от Стара Загора дарява типовите проекти за къщи, от които хората трябва да си изберат какъв ще е бъдещият им дом.


Типов проект на фирмата Респект 93.


Репортаж на БНТ по темата.

От репортажа на БНТ става ясно, че единственият критерий, по който можеш да си избереш къща, е квадратурата (тя трябва да е близка до това, което си имал). А и че според репортера и кметицата къщите са много хубави.

Да, в сравнение със старите кирпичени къщи, които водата е отнсела, сигурно е така. Но представете си, че вие сте собственик.

Щом така или иначе се строи нова къща, няма ли да искате:

 • да си намалите разходите за отопление;
 • да не се топлите вече на дърва или ток;
 • някой да помисли как ще се държи къщата при евентуално следващо бедствие;
 • и не на последно място, къщата ви да изглежда добре?

Ами няма да стане. Поне не и докато трябва да избирате от засега предложените проекти.

Разбираме, че се бърза, че трябва да се режат ленти, да се завършва дейността предсрочно и да се ходи след това по сутрешните блокове. Разбираме и че на харизан кон зъбите не се гледат.

Но започва да ни писва как от бързане и занижени критерии се пропиляват възможности, обществена енергия и средства — възможности за адекватен музей за съвременно изкуство, за емблематична спортна зала, за квартал в село Бисер с хубави, достъпни, удобни къщи.

Единственото достойнство на предложените проекти е това, че са дарени.

Вие бихте ли дарили проект? Защото ние да, особено ако някой като Брад Пит ни помоли.

Коментари

 1. wakeop ( 7 март)

  Добре де, вие, архитектите, познавате добре географските / климатичните условия, в които живеем тук.
  Сетил ли се е някой да подготви типови проекти за евтини (по себестойност) селски къщи, които да изглеждат модерно и да отчитат възможните природни бедствия у нас? Наводнения стават всяка година, но дори и без тях – когато човек реши да строи къща, да види нещо хубаво, за което биха му стигнали парите. По списанията има страхотни идеи, но когато от 1 поглед личи, че не ти е по джоба това…

  Нещо, което ми прави впечатление: у нас почти не съм виждала “наколни” къщи (т.е. вдигнати на такива колони). Ако е скат, се лее яко бетон и се правят приземни етажи или се изравнява. Край реките… май не му мислят много, там е равно. Правят мазе евентуално с възможности за отводняване и толкова.

  И една дребна забележка: няма как да откажеш хората по селата да се отопляват с дърва (въглища), при положение, че през зимата тока спира през ден, селата ни не са газифицирани (всъщност и бутилка газ няма от къде да си напълниш, когато пътя е в преспи) и… то това стига.

 2. Милен ( 7 март)

  Много сте ми симпатични от WhATA и следя блога ви с голям интерес, но тук звучите малко като “някой дарява проекти, а ние чакаме Брад Пит да ни покани”. А за проектите на Респект 93; хубави, лоши, на харизано магаре…

  Според мен на хората в село Бисер в момента им е най-важно да имат покрив над главите си възможно най-скоро, а с какво точно ще се топлят не е от първостепенна важност.

 3. GB ( 7 март)

  Неее много са гадни! Това с тия “дарени” работи трябва да спре! Аз също бих дарил проект и мисля, че ако се направи конкурс за къщи, които после да се дарят, ще има много участници. Дори и да не беше криза, много хора биха искали да помогнат, а и това ще е реклама за всяко ателие. Хем и конкурса ще си има задание и ще е за конкретните парцели.
  Иначе “дарените” паметници са ми любимите! Във Варна си слагаме всичко което ни дарят. Има един цял сладък малък площад (срещу църквата Св. Неделя на центъра) който е унищожен от огромен кръгъл фонтан, който представлява два дребнеещи делфина и бетонова вълна, които се пръскат от тънка водна струйка, когато фонтана работеше. Кметът по едно време прие и едни бездарни статуи на голи жени – работи на някакви студенти – и ги сложи на най-централните места. За Венера Варненска изобщо няма да ви обяснявам.

 4. ввв ( 7 март)

  Шамар да е аванта да е!

 5. Тони ( 7 март)

  Инициативата е за уважение, наистина. В крайна сметка хората ще получат не храни, одеала и щуротии, а цели къщи. И все пак, щеше да е много по-подходящо да се използват сглобяеми къщи – стават адски бързо и са много по-евтини.

 6. Го-Го ( 7 март)

  Koлега, като гледам пасивните къщи от Ню Орлийнс, който си приложил се сещам за 1 сцена от черна котка-бял котарак, в която едно прасе изяде трабант…Кой селянин ще иска да живее в такава къща и да си сложи слънчеви батерии за 20 000 лв,вместо да се грее на дърва без пари

 7. Момчил ( 7 март)

  Възстановяването (Make it right):

  Бюджет от милиони, които не просто да се изхарчат, а да се инвестират:

  1. В дизайн – къщи със съвременен дизайн, дори модерен и иновативен – този квартал от 50 къщи да влезе в списания, справочници и учебници за архитектура в цял свят!

  2. В туризъм – къщите ще бъдат архитектурна забележителност. Студентите от УАСГ и всички други наоколо и от Англия, Германия, Франция, Италия… (на цена от 100 евро за самолетен билет до л. Пловдив) ще провеждат практически занимания в с. Бисер

  Не виждам смисъл да се харчат пари за нови селски къщи, при положение, че в това и всяко село наоколо има много пустеещи къщи.

  Всяко зло за добро, често казва народът.

 8. dar ( 7 март)

  ‘‘Вие бихте ли дарили проект? Защото ние да, особено ако някой като Брад Пит ни помоли.’‘
  Ами вместо да чакате Брат Пит да ви помоли, направете поредната добра кауза и направете също безплатни типови проекти, с които: – да намалиТЕ разходите за отопление; – да не се топляТ хората вече на дърва или ток; – помислЕТЕ как ще се държи къщата при евентуално следващо бедствие; – напраВЕТЕ къщите да изглеждат добре;
  може и да приемат проектите ви общинарите и кметът и да кажат, че става….
  и да най-хубавото е, че са подарени проектите, надявам се да се намерят и достатъчно пари за изграждането им!
  и по света, когато се случи бедствие или нещастие всеки човек се втурва да помага, а не да критикува какъв е проекта и кой го е направил….който с каквото може и то от сърце….такива са възможностите на въпросната фирма, това е направила….
  много са хубави думите за светлото бъдеще и как трябва да мисли човек, ама както някой е казал
  ‘‘Its better to say WELL DONE, tnah WELL SAID’‘….е в България вярно сме далеч от WELL DONE, но не върви да оставим и хората само с красиви приказки…

 9. Боян ( 7 март)

  В общи линии dar го е казал – вместо да чакате Брад Пит, дарете ваши проекти. Така хората ще имат по-голям избор.
  Освен това слабото място на тезата “Щом така или иначе се строи нова къща, няма ли да искате… (допълнете по собствено усмотрение)” е, че ако искаш нещо различно от дарените типови проекти, никой не те спира да си намериш/поръчаш проект какъвто ти сърце желае…

 10. И.Е. Станков ( 7 март)

  Историята с Брад Пит и стархитектите е типичен пример за лигав, претенциозен проект, чиято основна цел е всичко друго, но не и да помогне.
  Уау, 75 къщи са построени, и все криви, концептуални, нетоксични и еко. Уонъби-архитектът Брад Пит и приятели са описани по архитектурните списания колко са ефективни и добри. Mission accomplished!

  Може би е полезно да се отбележи, че от Катрина са унищожени буквално стотици хиляди къщи. “Overall, 850,791 housing units were damaged, destroyed or left inaccessible because of Katrina.” Пострадалите със сигурност са силно умилени от 75-те самоцелни къщички на холивудската звезда.

  Пренесено в масщаб към село Бисер, това значи някой бг-стархитект да проектира и построи зелен, нетоксичен, еко-кокошарник със соларни панели.

 11. g ( 7 март)

  Защо да е умно като може да е тъпо!?
  Хубаво даряват, ама защо да е кич?
  Болна ми е темата с тези дарения и акции. Сякаш всички изпадат в ступор ако нещо е дарено и дори да е боклук нямаш право да критикуваш – ако го направиш се намира някой да шшшшшт-не. Другото е с акциите. Плащаме данъци които потъват за заплати на директори дори без образование и после манипулативно ми внушават, че трябва да си правя ленински съботници за да е чисто, да дарявам за болни деца и домове за да няма сираци…
  Абсолютно подкрепям позицията на ВАТА и ме притеснява тона на хора като дар. Трябва да е умно разберете! Иначе ще станем като “милозливите” дарители, които си изсипват старите счупени играчки и скъсани дрехи на детските домове, и заемат персонала на дома с дни да се рови в болкуци.
  Това дето чакат Брат Пит да ги покани е шега толкоз ли пък не се разбра!

 12. stf ( 7 март)

  @wakeop
  Не знам дали се води наколна къща, но един приятел, който живее в едно село от Софийското поле си вдигна новата къща на 80 см. от земята. Не ще и да чуе за мазета, подземни гаражи и др. от сорта. Всичко това в следствие на наводненията 2005 г.
  “Парен каша духа” :)

 13. wakeop ( 7 март)

  @stf
  то и ние така, като се решихме да строим къща… при това без да сме се парили, само от гледане на телевизия :)

  Обаче друго си мисля: хората там имат няколко месеца лято да вдигнат нови къщи и да си наместят покъщнина до следващото застудяване. Като знам какво мотане и корупция е покрай държавната администрация – ако трябва да чакат конкурси за проект на махалата-мечта, още дълго ще спят набутани у роднини или във фургони.

 14. Антихейт Архитектор ( 7 март)

  Наистина ми е безкрайно трудно да ви разбера гледната точка, наистина се опитах…

  Имам питане – имали ли сте изобщо някакъв контакт с тези проекти, които са дарени? Ако отговорът (и най-вероятно) е – НЕ, тогава от къде имате информация за тяхната енергоефективност? Също така искам да попитам, параметрите за проектиране на сграда не са ли урегулирани в Нормите и Наредбите? Точно тези строителни норми и наредби са които се грижат за това как се държат сградите при бедствия, все пак не се очаква всяка зима да бъдат заливани. За естетиката няма какво да се коментира, надали ще се намерят и 2ма архитекта на едно мнение.

  От сравненето, което правите с ураганът Катрина простата аритметика показва следното – 75 къщи спрямо 850 000. Безкрайно глупаво е да се сравнява ситуацията между там и тук, но така и така сте започнали, та равносметката е – вашият пример – 0,0113% от нужното се осигурява по изключително помпозен начин, спрямо 50 къщи от 50 нужни в село Бисер, осигурени от кой както може…Ако моето семейство пострада при подобно бедствие, недай си Боже, бих избрал да ми се помогне по втория начин, дори без да се замисля.

  PS. Вие сте Архитекти, ако можете и имате с какво да помогнете, направете го по каналния ред, както въпросната фирма например. Ако не…спестете си кометарите и чуждоземните примери, моля.

 15. mumintrol ( 8 март)

  Баце, яко е “разчупена”, нЕма спор!

 16. academil ( 8 март)

  До GB ( 7 март)

  Има един цял сладък малък площад (срещу църквата Св. Неделя на центъра) който е унищожен от огромен кръгъл фонтан, който представлява два дребнеещи делфина и бетонова вълна, които се пръскат от тънка водна струйка, когато фонтана работеше. Кметът по едно време прие и едни бездарни статуи на голи жени – работи на някакви студенти – и ги сложи на най-централните места. За Венера Варненска изобщо няма да ви обяснявам.

  Не съм от Варна, но във Варна няма такава църква. За Венера-та имам отделно мнение. А в Морската градина има много място, вкл. и за експерименти…Вижте в Прага (българомразеца Черни), Сочи и в Корея, напр. какви статуи има, и са туристически забележителности.

 17. stf ( 8 март)

  @wakeop Съгласен съм, че нямат много време, но силно се притеснявам да не стане както в Стражица- 20 г. след земетресението имаше хора, които още живееха във фургони… може и все още да има…

  В с. Бисер е най- важно през лятото да възстановят инфраструктурата- канализация, диги, почистване на речни корита и т.н.
 18. gili ( 8 март)

  Като всяка работа и тази свучи малко като “дайте да дадем”.
  Подкрепям принципа за конкурсния избор на проекти във всяко начинание – било то бъдещето на Витошка, станциите на метрото, къщите в Бисер или експериментите в Морската градина. В същото време вие сами показвате пътя – Брат Пит е бил разочарован от нищоправенето на властите и е организирал неправителствена организация. Не сте ли вие Брат Пит в случая? Защото според мен сте и щом имате желание да направите нещо, можете и трябва да го организирате вместо да чакате някой друг Брат Пит.
  Има съюз на архитектите, на който предполагам сте членове, имате уеб сайт и аудитория, имате и други приятели архитекти, убеден съм – тогава какво липсва за да се свържете с общината в Бисер, с министерството на регионалното развитие, агенцията за бедствия и аварии и т.н. институции свързани с възстановяването на селото и да ги убедите, че и вие имате мнение, което евентуално някои може да намери за интересно и важно.
  Съвсем отделен е въпросът дали конкурси и комисии трябва да избират вместо местните жители кое е красиво, удобно и т.н.

 19. GB ( 8 март)

  Пардон, църквата Св. Никола не Неделя….като си от Варна не се ли сети за фонтана? Центъра е голям не е оправдание за посредственост и за ниската стойност на “украшенията”. По-добре нищо отколкото глупости. Ако вие нямате чувствителност за естетика (което не е нещо лошо разбира се) това не значи, че е все едно какво се слага на обществените места. Не е вярно, че всеки архитект е на различно мнение едва ли не въпрос на каприз и натурел. Хармонията не е някакво размито понятие.
  Този казус, със с.Бисер е доста сложен и заплетен с емоции и съм почти сигурен, че ще се налеят едни пари без много мислене и ще се режат ленти.
  Като се заяждате с ВАТА за това, че повдига въпроса с тези кичозни проекти имайте предвид, че те подчертават, че това не е единичен пример – написали са един абзац за спортната зала, музея за съвремено изкуство и т.н. С много лека ръка се пренебрегва частта с проекта за тези иначе добри начинания. Пести се време и пари от умност и професионализъм, сякаш само тухлите и бетона имат стойност.
  Мисля, че един добър проект може освен друго да спести доста пари. По-добре държавата да поеме наема на хората за 2-3 месеца в многото пустеещи къщи в околността, отколкото да се прави кво да е. Къща се строи за много години напред. Нека го направим правилно!

 20. dar ( 8 март)

  нито съм против whata, нито пък защитавам набързо скалъпени и изработени проекти, най-малкото пък такива без функционална, енергийна и архитектурна стойност! @g, тонът ми е срещу начина, по-който е написана статията, някак си ми се струва изкривено такова мислене…лично мое мнение, не го натрапвам!
  тук малко ни е изкривено мисленето..“на харизан кон зъбите не се гледат”…изключително арогантно е да си мислим, че някой се опитва да пробута “некадърните” си проекти с цел да се шуми по новини и раздува по сутришни блокове кой е по-по-най. Когато човек иска да помогне, той го прави, с каквото може…такива са им възможностите, това предлагат…както написах и преди, сигурна съм, че ако има нещо по-стойностно, “харизано” без пари и готово за изпълнение, без тепърва да се минават всички бюрократщини по одобрение на един проект, сигурна съм, че биха го одобрили и изпълнили.
  На хората от това село им е най- малко до това как ще изглежда къщата им, да не говорим, че естетическите критерии на средностатистическия българин за хубава къща са точно такива, за това и масово се произвеждат…/друга е темата, че именно архитектът възпитава точно такова харесване/…и на хората им е най-малко до това колко им е красива къщата, те се тревожат за умрелия си добитък и липсата на елементарни нужди – ток, вода, храна…ако щете и добра хигиена.
  Така че, да и на мен ми се иска да се издигне едно еко-селище с къщи пример за това как трябва да се случват нещата, обаче реалността е друга….и ето една добра тема за размисъл, вместо да сочим какво бил направил Брат Пит, да да започнем едно обединение или инициатива за подобни проекти – енергоефективни, евтини и функционални, така че при едно следващо бедствие да кажем “Ето преди нямахме готовност и не успяхме, но вече можем”….щото не си мислете, че това ще е последното бедствие или авария в България, никой не е застрахован.
  В допълнение, не знам защо се мисли, че сглобяемите къщи са направени от кибритени клечки, които като ги духне един по-силен вятър и ще ги отнесе….това наистина е един доста добър вариант, който спестява време и може да е качествено изпълнен.

 21. g ( 8 март)

  Не искам да ви нападам лично, но разберете, че вашето мислене е изкривено. Подценявате се, матрялът не го интересувало в какво живее, радвате се на кой каквот’ даде, на ББ му скача рейтинга след прелитането с вертолета…ако сами си сваляте летвата аз не искам. Никой не е казал че ще местим къщите на Брат Пит в с.Бисер – те са правени специално за мястото си и типов проект не значи взет така от въздуха.
  Дори типизирането е добре да е спрямо някаква конкретна идея за какво ще е, къде, колко и т.н.
  Това в с.Бисер не беше точно природно бедствие. От министерството дори не знаеха, че стената не може да се изпуска от години, защото някой бетонирал шлюзовете. Вместо да изисквате някой да седне и да направи готови проекти, които да издържат на следващото такова наводнение, ядосайте се на виновните (може и гласувайки), изисквайте отговорност за язовирите и няма да има такова! Не искам и да мисля за тези 11 директори от които само един с образование ВиК са взимали заплати преди да се случи това!
  Сега новите къщи ще са от парите на всички нали? Тези пари не падат от небето, работили сме за тях така че не е все едно как ще се похарчат. Защо да не си пожелаем да направят с тях нещо умно и хубаво?

 22. stf ( 8 март)

  Леле как се повиши напрежението… като преди гръмотевична буря.
  Много емоции, много нещо… тц тц тц :)

  Аз се включвам само да поздравя по- красивата половинка от архитектите с празника :)
  Да са ни живи и здрави!

 23. Creator ( 8 март)

  Аз бих си дарил проект без да ми го иска Брад Пит.Странно обаче какво ще правят с тия дарени проекти.В общината няма как да получиш РС на типов проект.Според мен цялата работа е PR акция да се покажат по телевизията смотаните проекти на въпросната фирма – те реално нищо не са дарили – няколко идейни разпределения качени и без това в интернет.

 24. Брат Пит ( 9 март)

  Става въпрос за технически проекти по всички
  необходими специалности, за издаване на РС.
  Желаещите да дарят са поканени в понеделник,
  12 март, в 10 ч. в читалището на с. Бисер.

 25. Елена ( 9 март)

  Whata, нали не искате село Бисер да се превърне в един каталог на съвременната българска архитектура, шарен пъзъл, където всеки ентусиазиран бг архитект да се разпише с един дарен проект? Или точно това си представяте? Нещо като ужасяващo low-cost подобие на град Ордос в Монголия, където се разписаха с по една луксозна вила много млади европейски архитекти, без никой от тях да изпита социални и морални угризения? Къде отиде урбанистично-плановата ви борба и позиция?

  weburbanist.com/2011…

 26. Creator ( 9 март)

  Брад Пит дай някакъв мейл,или пощенски адрес или нещо подобно за да бъдат пратени проектите.Защото то хубаво благотворителност ,ама аз не бих се разхождал до Бисер които ми е на 300 лева пътни и един работен ден отпуск.“Респект 93” са се разходили защото са искали да си направят реклама – в което няма лошо ,но ако искате да съберете проекти поне не създавите физически бариери.

 27. Илиев ( 9 март)

  За разлика от апартамента, който лесно може да замениш, къщата с двор е нещо съвсем различно като начин на живот. Тя има история, спомени, снимки…Израствали са поколения. Садени са дървета и храсти. Гледани са животни. И всичко това- с много труд и много любов.
  Предлагам следния вариант. Да възстановим къщите и дворовете както са били. С помощта на държавата, общината и с доброволен труд. Само малко ще се подобрят според съвременните изисквания и норми. Така ще върнем паметта на тези домове.
  Аз съм архитект по професия. Ако хората от с. Бисер поискат, съм готов да помогна безвъзмездно, да възстановя строителните планове, да изработя в движение индивидуални проекти за възстановяването и с помощта на един строителен инженер и една заповедна книга за едно лято да върнем усмивките на хората. Ще посадим нови дървета, цветя и храсти. Хората ще си гледат отново животни. Ще се радват на своя “нов стар дом”. Всичко друго е компромис. А за да не се случват повече такива бедствия – да се грижи държавата.

 28. Брат Пит ( 9 март)

  Creator, няма как да се направи качествен проект, без да се
  види мястото, без да се усети атмосферата. Щом ти е далече,
  остави. 300 лева са много пари, един работен ден – безценно!
  Който иска, ще намери начин, който не иска, ще намери причини.
  Хората от Бисер ще приемат всеки. Заповядайте, арх. Илиев.

 29. Flo (10 март)

  Здравейте, Whata, браво за сайта. От известно време ви посещавам и си е истинско удоволствие. Преди време имахте статии за изоставени места от времето на соца, та реших да ви пратя тази статия със страхотен снимков материал:
  humanplanet.com/timo…

 30. Йорданов (10 март)

  Заповядайте в понеделник. И дарявайте хубави, модерни, екологични, енергоспестяващи и всякакви проекти. Помагайте вместо да приказвате празни приказки.

 31. Владимир Карапетров (10 март)

  Всичко много хубаво, но за да се направи енергоефективна сграда, трябва да се спазят доста неща. Цената ще бъде доста по-висока от тази на къща направена по дарения типов проект и не на последно място надали ще се впише добре в околното пространство – все пак не е сринато цялото село, а само най-пострадалите къщи. Представете си картинката, неизмазана къща или пък кирпичена такава и до нея някаква модерна енергоефективна сграда. Ще изглежда точно като цигански квартал – нищета, нищета и хоп палат.
  На въпроса дали бих дарил проект, не съм архитект, но да бих участвал безвъзмездно.

 32. Йорданов (14 март)

  Препоръчвам ви да разгледате:
  gotoviproekti.eu/bg/...

 33. Огнян ( 2 април)

  Много е хубаво, че хората са дарили проекти и доста от населението се обединиха и изпращаха кой каквото може на пострадалите от село Бисер. Това е знак, поне за мен, че все още има шанс да се оправим и да подобрим това, което до сега пречи да живеем по-добре. Има добри хора, факт е, трябва да изчистим просто останалата паплач и да не им гласуваме доверие повече.

 34. Е ( 9 април)

  Хайде пичове,
  Организирайте един пленер в село Бисер и да видим какво ще излезе.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории