Кметството в село Кортен

от Жана Стоилова, 5.08.2011 | 11 коментара

Когато в края на май се отбихме в село Кортен, за да намерим Младежкия дом, за който след това разказахме, с нас пътуваше и приятел, неархитект. С приятелите ни неархитекти не е лесно. За всяка сграда, край която минем, питат “И сега това хубава архитектура ли е? А това харесва ли ви? Ама защо не?”

В случая с Кортен ясно се виждаше, че приятелят ни не е много впечатлен от целта на пътуването — Младежкия дом, — но пък хареса една друга сграда в селото — тази на кметството.

— И сега, коя е по-хубава? — попита ни той.
— Ами… и кметството не е лошо — отговорихме ние.


Младежкият дом (вляво) и кметството

Истината е, че двете сгради са несравними и подобни едновременно. Подобни, защото носят много… да го наречем, американски дух.

Докато Младежкият дом спокойно може да мине за дело на американски постмодернист, лесно можем да си представим кметството като американско учебно заведение от 50-те — ниско и разлято, сред перфектно поддържана американска ливада, строено от някой избягал през войната в Щатите европейски модернист.

За България това е много лаконичен соц-модернизъм — така, както са го разбирали през 80-те. Обемите са добре балансирани кубчета, има процепи между тях, и дори отворите се подчиняват на приетата координатна система.

Особено емблематични са червените тухлички, използвани за облицовка — със сигурност се сещате за повече от една подобна сграда в който и да е град в България, която непременно е или обществена, или номенклатурен жилищен блок.

И въпреки че подобни сгради с тухлена облицовка не са рядкост, за нас беше изненада да видим две сгради (кметството и Младежкия дом), все едно излезли от архитектурно списание, една до друга в с. Кортен, на 5км от Нова Загора.

Коментари

 1. И.Е. Станков ( 5 август)

  Супер интересно!
  Не знам защо, но кметството ме впечатлява дори повече. Макар да има соц-сгради с декоративна тухла в България, не съм виждал толкова изчистено и пълно модернистично решение.

  Избягал в Америка европейски модернист е прекрасно сравнение, поздравления.

  И това всичкото в някакво село. Някой е от това село, който е бил и здигнат и е бил много навътре с архитектурата.

 2. тухла ( 5 август)

  защо решихте, че тухлите са облицовка? в англия , щатите, холандия и т.н- където са популярни сградите с такъв вид не са облицовка а самите стени. всъщност софийската сграда от 40-те , в която живея също е с такива тухли, два реда, (то май тухлата четворка е някаква руска чудатост непозната на запад) , просто има и мазилка

 3. canadian ( 6 август)

  Да, наистина прилича на северноамериканско училище. Тук (в Канада живея) има много такива обществените сгради. MCM – Mid-Century Modern. Българският архитект от 80-те леко е последвал тенденциите 20-30 години закъснение. На мен лично тези тухлени облицовки (гледам с непрофесионално око) са ми депресиращи, колкото и ливади да има около тях.

 4. nen ( 6 август)

  и пак … уау …

 5. mok (11 август)

  Да, определено сградата ме грабна, особено с това така характерно отлепяне от земята с фуга при два от обемите. Но и също така съм убеден, че на живо не изглежда толкова добре, колкото на снимка.. прав ли съм?

 6. Creator (13 август)

  Абе защо решихте ,че “Младежкия дом” е като дело на постмодернист ?Той е сякаш дело на чичко Ричард Майер котио е най-сериозния последовател на Корбюзие.

 7. Стоян ( 2 септември)

  Кметството е точно такова,каквото го виждате на снимките.Добре или не съвсем- отидете на място да видите и тогава обобщавайте.Има и други впечатляващи неща ,но те не са за тая статия…

 8. gergana (13 октомври)

  Кметството ми напомня за един северен модернист. Не знам кой е авторът, но със сигурност е бил фен на Алвар Аалто. Сравнете с кметството в Сайнатсяло, Финландия – 1949 – 1952.

  www.greatbuildings.c…

 9. Цветелина (21 януари)

  Къщата ми е строена в края на 80-те с точно такива червени фасадни тухли. Когато я купихме, отначало мислехме да ги покрием с камък – защото с тухла е само първият етаж, но после осъзнахме, че това е “корупционна практика”, и ги оставихме. Но: – подменихме стария цокъл с травертин – третирахме тухлите с безцветен лак, но сатен. Първо купихме гланц и стоеше ужасно. Лакът със сатениран ефект попи дискретно в тухлата, освежи я и премахна онзи занемарен вид. Направо я подхрани и подмлади. – пребоядисахме къщата в бежово в тона на травертина с фасадна боя DeLux и стана добре.

  П.С. Отраснала съм по време на соца и дълго време смятах всичко от това време за демодирано и грозно. След като поех големите дози кич на евтините мебелни хипермаркети убого ново строителство, осъзнах от дистанцията на времето какви качествени, стойностни и хуманни неща са били правени. Прогледнах за дизайна на онова време. Благодаря ви, че още повече ми “акордирахте” вкуса – имам предвид не само статията, под която коментирам.

 10. Ники (24 януари)

  В Свищов, точно срещу военния клуб, има една жилищна сграда, която е от такива тухли.Наистина като я гледам, се чувствам сякаш съм в предградие на Ню Йорк.Щеше да бъде хубаво, ако вместо в панелки, живеехме в такива сгради.

 11. C2HO5OH (17 април)

  Трябвало е да снимате и отвътре сградата. Все още е доста запазена и има интересни решения. Впрочем последната снимка представлява входът/ изходът на обредната зала на кметството, която за последно преди 4 години се използва по предназначение – бракосъчетание.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории